Σαν σήμερα 19 Γενάρη!



Σαν σημερα1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1919 Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης, Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ, πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%). Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρ. Εμπερτ και καγκελάριος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Φ. Σάιντεμαν.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ (το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε αναβρασμό στη διοίκηση του κυβερνητικού στρατού και σοβαρές ανησυχίες στην αστική κυβέρνηση της Αθήνας, μιας και το Καρπενήσι ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα).

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1965 Απεργιακό κύμα πλήττει την Ελλάδα, καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν, διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.

1971 Προς 20 δολάρια ο ένας πωλούνται οι άνεργοι εργάτες γης, κυριολεκτικά ως δούλοι, στη Βραζιλία. Οι εργάτες διαλέγονται από τις βόρειες επαρχίες, που υποφέρουν από ξηρασία, και πωλούνται σε πλειστηριασμούς.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο…

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία, όπου είχε περάσει, αφού αξιοποιήθηκε από ΗΠΑ – Γερμανία στον αντικομμουνιστικό αγώνα, μέσω μυστικών υπηρεσιών. Εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου κατηγορούταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λυών. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός