24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ



Ξεσηκωμός ! να μην φτάσει καν στη βουλή, το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!
Ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) να συμμετέχει στη πανελλαδική, πανεργατική 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε στις 4 Φλεβάρη.

Παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται και απαιτεί να παρθεί πίσω το αντιασφαλιστικό έγκλημα.
Αποφασίστηκε να μεταβούν εργαζόμενοι σε μπλόκο των αγροτών την επόμενη Παρασκευή 29/1 , δείχνοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη με φυσική παρουσία, Επιδιώκοντας τη συμμαχία και την συστράτευση στον κοινό αγώνα για να μη φτάσει στη βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απαντάμε στην ολομέτωπη επίθεση και στον κοινωνικό αυτοματισμό που προωθεί η κυβέρνηση με ενότητα της εργατικής τάξης. Αξιοποιούμε την δύναμή μας!
Η υγεία μας, η σύνταξη, η προστασία μας στο χώρο δουλειάς, η πρόνοια, η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τη μητέρα και το παιδί, τα εμβόλια και η πρόσβαση στο φάρμακο, μας αφορά όλους, δεν μπορεί να είναι μερίδια αγοράς και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

 

δασ
TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 21 ΓΕΝΑΡΗ 2016

Η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της, συνεχώς εδώ και 65 χρόνια περίπου λεηλατούν τα αποθεματικά των Ταμείων, για να εξασφαλίζουν τζάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις. Τόση ήταν η «αγωνία τους» για τα οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος ώστε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά, χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως «κίνητρα για την ανάπτυξη και την εκβιομηχάνιση», δηλαδή έγιναν εργοστάσια, καράβια και τράπεζες στα χέρια της αστικής τάξης.
Συνοπτικά αναφέρουμε, με τον νόμο 1611/1950 υποχρέωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην τράπεζα της Ελλάδος με ελάχιστο η και μηδενικό επιτόκιο.
Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1951-1975 χάθηκαν περίπου 58 δις ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίοδο της χούντας το 1973 που ο πληθωρισμός άγγιζε το 15.5% το επιτόκιο των αποθεματικών ήταν 4%, και το 1974 με πληθωρισμό στο 26,5% το επιτόκιο συνέχιζε στο 4%. Για πρώτη φορά επετράπη στα ταμεία να καταθέτουν με τρέχοντα η μεγαλύτερα επιτόκια το 1985 με τεράστιες απώλειες.
Την δεκαετία του 1990 με τον νόμο 2076/1992 (κυβέρνηση Ν.Δ) δόθηκε η δυνατότητα να τζογάρουν το 20% των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με τον νόμο 2676/99 του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1999-2002 και 2008-2009 χάθηκαν περίπου 7 δις ευρώ. Από την αγορά των δομημένων ομολόγων χάθηκαν επίσης τεράστια ποσά. Επίσης είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς από την απομείωση της αξίας των τίτλων που διαθέτουν έως σήμερα. Το εξωφρενικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνονταν να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία όμως το ίδιο το κράτος που τα εξέδωσε τα είχε ήδη πουλήσει στην τράπεζα J.Morgan με τιμή κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας και έτσι αυτά τα ομόλογα «άλλαξαν χέρια» και κατέληξαν εν μια νυκτί στα ασφαλιστικά ταμεία με τιμή ανώτερη της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή με χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων κάποιοι έβγαλαν τεράστια κέρδη. Η πιο πρόσφατη ληστεία των αποθεματικών έγινε με το γνωστό psi. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε ότι η ΤτΕ συνέχιζε να αγοράζει ομόλογα για ένα 5μηνο αν και είχε εξαγγελθεί το επικείμενο κούρεμα τους.
Τώρα λένε ότι τάχα φταίνε οι παππούδες και εμείς για τα αποθεματικά, και πρέπει να πετσοκοπούν οι συντάξεις μας για να έχουν τα παιδιά μας. Ο κοινωνικός αυτοματισμός όπλο της κυβέρνησης, ανελέητα και αισχρά βάζει απέναντι γενιές ολόκληρες.
Ότι πιο νοσηρό, ότι πιο εγκληματικό, ότι πιο βάρβαρο είχαν σκεφτεί, είχαν θεσμοθετήσει, είχαν νομοθετήσει απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ, έρχεται να το κάνει πράξη, να το υλοποιήσει «μέχρι κεραίας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, φέρνοντας νέο νομοσχέδιο – έγκλημα απέναντι σε ότι απέμεινε όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η επιχειρηματολογία είναι και σήμερα η ίδια: Στο όνομα της βιωσιμότητας τσακίζονται δικαιώματα, κατακτήσεις των εργαζομένων, πραγματικά τσακίζεται η ίδια η ζωή.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Καλούμε το ΔΣ να προετοιμαστεί από σήμερα κιόλας με απόφαση για:
• 24ωρη απεργία στις 4 Φλεβάρη,
• Σας καλούμε να οργανώσουμε δράσεις άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι να κληθούν όλα τα σωματεία του χώρου και του κλάδου, για περιοδείες από κοινού σε όλους τους χώρους.
• Συνάδελφο το συνάδελφο, να μην υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος που να μην οργανωθεί. Να νιώσει η κυβέρνηση την «ανάσα» όλων μας.
• Άμεσα Γενική Συνέλευση να ενημερωθεί ,να τοποθετηθεί και να πάρει αποφάσεις η Βάση.
• Οικοδόμηση συμμαχιών και αλληλεγγύη με άλλους χώρους, μέσα και πέρα από τον κλάδο των συγκοινωνιών.
• Στήριξη των αγώνων των φτωχών αγροτών με δελτία τύπου και με φυσική παρουσία στα μπλόκα, στήριξη και όποιων άλλων ομάδων που έχουν αιτήματα που αφορούν όλους και όχι συντεχνιακά.
Ευελπιστούμε ότι θα πράξετε ανιδιοτελώς το χρέος σας απέναντι στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, μακριά από σκοπιμότητες και ατομικά συμφέροντα, δημιουργώντας κλίμα ενότητας και οργανωμένης απάντησης στην κυβέρνηση . Εμείς δεν θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στους εργοδότες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν με τα ελάχιστα, να απαντήσουν αγωνιστικά στα κυβερνητικά ψέματα και στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.
Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.
• Να φέρουν πίσω τα αποθεματικά που λεηλάτησαν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο σύνταξη, μας αφορά όλους.
Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο – Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο.

das-oasa.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός