ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ «Στο πόδι» κάθε μέρα για τα συλλαλητήρια και την απεργία



Η κινητοποίηση των υγειονομικώνΣτο κέντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, που χτες πολιορκήθηκε από υγειονομικούς και εμποροϋπαλλήλους

Συνεχίστηκε και χτες η πολύμορφη δράση εργατικών σωματείων και φορέων του κινήματος ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν με νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους της Βιομηχανίας, εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μισθωτοί και αυτοπασχολούμενοι επιστήμονες.

 Παράλληλα, κορυφώνεται στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ (Αθήνα, 11 π.μ. Ομόνοια, Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. ΙΚΑ Αριστοτέλους, Πειραιάς, 11 π.μ. πλατεία Καραϊσκάκη), όπως και για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

Το νέο κύκλο των απεργιακών κινητοποιήσεων άνοιξαν χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, ενώ ώθηση στις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό αναμένεται να δοθεί και από τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προετοιμάζει πυρετωδώς τα μπλόκα της.

Απεργούν και σήμερα οι ναυτεργάτες

Με καθολική συμμετοχή σε όλα τα λιμάνια και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με προσυγκέντρωση χτες τα χαράματα στο λιμάνι του Πειραιά, περιφρούρησαν την απεργία και συζήτησαν με τα πληρώματα. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική της ΠΝΟ, για να αποφασίσει την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα.

αίμα έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» φώναξαν χτες το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, υγειονομικοί, άτομα με αναπηρία, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

 Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Ευαγγελισμός», Παίδων Πεντέλης, ΚΑΤ, «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, «Αλεξάνδρας», στην Ιδιωτική Υγεία, στο Κέντρο Προστασίας Βρεφών «Μητέρα». Επίσης καλούσαν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, η ΕΙΝΑΠ, ο ΙΣΑ, το ΣΕΜΙΣΕΑ, η ΣΕΑΑΝ.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σημείωσε πως στόχος και του τελευταίου σχεδίου για το Ασφαλιστικό είναι η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος να απαλλαγούν από την ευθύνη και το κόστος της Ασφάλισης. Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, αναφέρθηκε στην άθλια προπαγάνδα ότι οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο, άρα …κοστίζουν περισσότερο.

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», τόνισε πως το σημερινό σχέδιο συμπυκνώνει τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και επιχειρεί να ξεμπερδέψει με ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κριτική στις ηγεσίες του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, που στη λογική του συντεχνιασμού ζητούν να εξαιρεθούν από το νέο Ασφαλιστικό οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, άσκησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ – εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ, λέγοντας πως οι προοδευτικοί επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα συμπορευτούν με το λαϊκό κίνημα.

Ο Γιάννης Παπαλέτσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ΠΕΔΥ, είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαχρονική επίθεση σε Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση, με στόχο τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση. Η Αλεξάνδρα Βρακά, εκ μέρους του Σωματείου νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου και στην απεργία.

 

Ο Σωτήρης Καλιαπάκος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Γιατρών στα ιδιωτικά νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά, διαφοροποιήθηκε από τις ηγεσίες των επιστημονικών φορέων που εμφανίζονται ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Καλιάτσος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

Οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν στο υπουργείο Εργασίας υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των «πενταμηνίτων» με αφορμή και το θάνατο εργαζόμενου στο Δήμο Μεγάρων, λέγοντας πως και στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εργαζόμενοι μέσω «πεντάμηνων» προγραμμάτων.

Κινητοποίηση από τους εμποροϋπαλλήλους

Εξω από το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν επίσης χτες το απόγευμα εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Πόλεμο στον πόλεμο. Για Ασφαλιστικό, μισθούς, φόρους και Εργασιακό», έγραφε το πανό του Συλλόγου, ενώ η πρόεδρος, Ντίνα Γκογκάκη, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, χτυπιέται βαριά η λαϊκή οικογένεια.

Είναι ζήτημα ταξικών συμφερόντων, τόνισε, είναι ζήτημα αν θα δεχτούμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ή θα παλέψουμε στο δρόμο της ανατροπής του. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Νίκος Τζώρτζης.

Σήμερα τα Συνδικάτα της Βιομηχανίας

Τέλος, σήμερα Πέμπτη, κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής από τους χώρους της Βιομηχανίας και συγκεκριμένα από τα Τρόφιμα – Ποτά, το Μέταλλο, την Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, την Ενέργεια, τον Τύπο – Χαρτί, τη Χημική Βιομηχανία, το Φάρμακο και άλλα, οργανώνουν μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός