Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη!



Σαν σημερα1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση).

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1925 Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΕ, με Απόφασή της, τονίζει πως η αστική τάξη προετοιμάζει το έδαφος «για μια στρατοκρατική δικτατορία Κονδύλη – Πάγκαλου» και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόκρουση αυτού του κινδύνου.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Στις δίκες, οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν τις κατηγορίες και υπερασπίστηκαν σθεναρά τις αρχές και την πολιτική του ΚΚΕ.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 άοπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είχε γεννηθεί το 1904.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός