ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ: Κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για δημοτικά και νηπιαγωγεία



Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα Παρασκευή 13 Μάη, στη 1 μ.μ., απαντούν οι εκπαιδευτικοί στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από Σεπτέμβρη, που θα σημάνουν δραστική μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού θα προσληφθούν πολύ λιγότεροι αναπληρωτές.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Τρίωρες στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Αίτημα αιχμής απέναντι στην κατάσταση που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση για τα σχολεία από Σεπτέμβρη είναι η απαίτηση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν να παρθεί πίσω άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τα ολοήμερα και να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για τα Τμήματα Ενταξης και τα νηπιαγωγεία.

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στη 1 μ.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στην κινητοποίηση καλούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Στο Ηράκλειο, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» κήρυξαν τρίωρες στάσεις εργασίας (11.00 – 14.00 και 14.00 – λήξη) και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας.

Συγκέντρωση διοργανώνεται και στη Μυτιλήνη, στη 1 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, όπου καλεί ο τοπικός Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων – Ανέργων Εκπαιδευτικών του νησιού.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Περικόπτονται τα ολοήμερα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κυβερνητικές αλλαγές, τα δημοτικά σχολεία θα λειτουργούν πλέον έως τη 1.15 μ.μ., περικόπτοντας πολλές διδακτικές ώρες με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), όπου φοιτούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της χώρας, ενώ προσθαφαιρέσεις ωρών γίνονται και στα υπόλοιπα δημοτικά. Παράλληλα, περικόπτονται τα ολοήμερα τμήματα, τα οποία πλέον θα δέχονται μόνο μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς είναι εργαζόμενοι, αποκλείοντας έτσι τα παιδιά των ανέργων, ενώ επίσης δεν θα υπάρχει μόνιμος δάσκαλος στα ολοήμερα, αλλά οι ανάγκες τους θα καλύπτονται εκ περιτροπής από δασκάλους του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το ίδιο ισχύει και για τα νηπιαγωγεία, όπου αυξάνει τον κατώτερο αριθμό νηπίων για τη λειτουργία τους από 7 σε 14, στο όνομα της «ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και απασχόλησης», κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.

Ζητά αναπλήρωση ωρών λόγω της απεργίας των ναυτεργατών!

Την ίδια ώρα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την «εκτός τόπου και χρόνου» εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί, την τελευταία ημέρα μαθημάτων να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες που οφείλονται στην αδυναμία επιστροφής τους λόγω της απεργίας των ναυτεργατών ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο – λαιμητόμο.

Όπως τονίζει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, «το υπουργείο Παιδείας που άφησε τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς, που μέχρι και σήμερα -με τη λήξη του σχολικού έτους- παραδέχεται ότι 3.700 κενά δεν καλύπτονται, που καταργεί τα ολοήμερα με την καινούργια χρονιά και που κρατάει συνειδητά σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, δήθεν κόπτεται για τις χαμένες ώρες τις ημέρες απεργίας των ναυτεργατών!».

Προειδοποιούν την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να στρέψει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές ενάντια σε οποιοδήποτε τμήμα της εργατικής τάξης ή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που διεκδικεί τα δικαιώματά του, καλλιεργώντας λογικές κοινωνικού αυτοματισμού».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός