Στο τραπέζι απολύσεις και απεργίες



Διευκολύνσεις στις ομαδικές απολύσεις και εμπόδια στην κήρυξη απεργιών περιλαμβάνει η ατζέντα των αντεργατικών αλλαγών που συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση στο τρίτο μνημόνιο, έχουν παραπεμφθεί στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβρη.

Ήδη πάντως έχει συσταθεί διεθνής «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» για την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο. 

Στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, το ΔΝΤ έχει βάλει στο τραπέζι την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ομαδικές απολύσεις. «Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας» είπε, αν και η πρακτική της κυβέρνησης επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο.

Στις 30 Μάη, αναμένεται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» που έχει αναλάβει την επεξεργασία των νέων αντεργατικών αλλαγών. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός