Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης γύρω από ένα νεογέννητο άστρο



expoplanet-art

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο γιγάντιο εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα νεογέννητο άστρο. Η επικρατούσα θεωρία, μέχρι τώρα, ανέφερε ότι οι μεγάλοι πλανήτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποκτήσουν το μέγεθός τους. Για την ανακάλυψη χρησιμοποιήθηκαν επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Ο πλανήτης «CI Tau b» είναι τουλάχιστον οκτώ φορές μεγαλύτερος από τον Δία, ενώ το μητρικό άστρο του, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 450 ετών φωτός από τη Γη και είναι μόνο δύο εκατομμυρίων ετών. Ο εν λόγω εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες.

«Για δεκαετίες, η συμβατική γνώση έκρινε ότι για να σχηματιστεί ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία χρειάζονται τουλάχιστον 10 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης Κρίστοφερ Τζονς-Κραλ. «Αυτό αμφισβητήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν πολλές νέες θεωρίες, αλλά τελικά πρέπει να εντοπιστεί ένας ικανός αριθμός από νεοσύστατους πλανήτες γύρω από νεαρά αστέρια, αν ελπίζουμε να κατανοήσουμε πλήρως την διαδικασία σχηματισμού ενός πλανήτη».

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι μοναδικό γιατί δείχνει ότι ένας γιγάντιος πλανήτης μπορεί να σχηματιστεί τόσο γρήγορα που αέρια και σκόνη από τα οποία σχηματίστηκε το νεαρό άστρο, εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Λίζα Πράτο από το παρατηρητήριο Lowell.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός