ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Αποστολή της NASA σε αστεροειδή



Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 με την επιστροφή των δειγμάτων που θα συλλεχθούν από τον αστεροειδή

osiris-rex

Το OSIRIS-REx θα ταξιδέψει στον αστεροειδή Bennu σε μια αποστολή επιστροφής δειγμάτωνΤο OSIRIS-REx θα ταξιδέψει στον αστεροειδή Bennu σε μια αποστολή επιστροφής δειγμάτων

Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 8 Σεπτέμβρη στο Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η NASA θα εκτοξεύσει το πρώτο της διαστημόπλοιο που θα επιχειρήσει να επιστρέψει με ένα δείγμα από τον αστεροειδή Bennu.

Το διαστημικό σκάφος Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) έχει περίπου το μέγεθος ενός SUV και βάρος 2.110 κιλών.

Το OSIRIS-REx είναι εξοπλισμένο με πέντε εργαλεία για να εξερευνήσει το Bennu. Ένα σύστημα με 3 κάμερες (OCAMS), υψομετρητή Laser (OLA), θερμικό φασματόμετρο (OTES), φασματόμετρο ορατού-υπέρυθρου (OVIRS) και φασματόμετρο ακτίνων Χ (REXIS).

«Η έναρξη του OSIRIS-REx είναι η αρχή για ένα επταετές ταξίδι για να επιστρέψει παρθένα δείγματα από αστεροειδή Bennu», δήλωσε η ερευνήτρια Dante Lauretta.

Έχει στόχο να φτάσει τον αστεροειδή στόχο του το 2018, όπου θα μελετήσει λεπτομερώς τον αστεροειδή Bennu. Μετά από προσεκτική έρευνα για να εντοπιστούν οι πιο υποσχόμενες περιοχές του αστεροειδή, το OSIRIS-REx θα συλλέξει μεταξύ 60 έως 2.000 γραμμαρίων του υλικού της επιφάνειας με το ρομποτικό του βραχίονα και θα επιστρέψει το δείγμα στη Γη μέσω μιας αποσπώμενης κάψουλας το 2023.

Η αποστολή δίνει μια πολύτιμη ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, την προέλευση του νερού και της οργανικής ύλης στη Γη καθώς και το πως θα μπορούσαν οι αστεροειδείς να επηρεάσουν την Γη.
Ειδησεογραφική Πηγή :NASA

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός