ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ-ΟΑΣΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



 

ΔΑΣ - ΟΑΣΑ

Αθήνα, Μάρτης 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσα, ως ΔΑΣ θέλουμε με αυτή την ανακοίνωση να τιμήσουμε στο ελάχιστο την επέτειο της 8ης του Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μέρα τιμής και μνήμης στις ράπτριες της Νέας Υόρκης που τόλμησαν το 1857 να υψώσουν το ανάστημά τους, να αντισταθούν στις άνισες αμοιβές, στα άθλια ωράρια και συνθήκες δουλειάς, στην εκμετάλλευση και καταπίεση που βίωναν. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το γυναικείο κίνημα όρθωσε το ανάστημά του και έδωσε σκληρούς αγώνες μαζί με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, είχε κατακτήσεις που φτάνουν ως τις μέρες μας.
Ο αγώνας αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα.
Εργαζόσαστε σε ένα κλάδο όπου οι κύριες δομές και οι συνθήκες εργασίας είναι διαμορφωμένες για άντρες όπου χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται και για μας γίνονται ανύπαρκτες.
-Δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία στη μητρότητα και στη φροντίδα των παιδιών με βάση τα ωράρια που υπάρχουν σήμερα στην εκπαίδευση, τα ολοήμερα σταδιακά καταργούνται και οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν. Οι προσαρμογές των βάρδιών (στην κίνηση) επαφίονται στη διάθεση των γραφείων κίνησης που είναι γνωστό πως λειτουργούν, τους ενδιαφέρει να βγάλουν τον προγραμματισμό της μέρας αγνοώντας τις βιολογικές και πρακτικές ανάγκες σας. Πρόκειται για ένα θέμα που την ευθύνη της επίλυσής του την έχει αποκλειστικά η διοίκηση.
-Ως γυναίκες δεν έχετε μόνο την φροντίδα των παιδιών αλλά πολλές φορές και των ηλικιωμένων.
-Η βάρδια της κατσαρής στις οδηγούς  εντατικοποιεί την εργασία έχοντας σας ένα 12ωρο στο πόδι.
-Τα ζητήματα της υγιεινής είναι ανύπαρκτα πλην ελαχίστων περιπτώσεων, το θέμα της τουαλέτας τα λύνετε μόνες μας στις διάφορες καφετέριες όπως άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις και οι άντρες συνάδελφοι.
-Άμεσα θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις στην εργασία μας λόγω της παραπέρα συρρίκνωσης του συγκοινωνιακού έργου με συγχωνεύσεις, καταργήσεις γραμμών, όλα αυτά θα φέρουν απολύσεις και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησής, τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και τιμολογίων των ΔΕΚΟ, οι φόροι, τα χαράτσια, οι μειώσεις έως και η κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών για μας και την οικογένεια μας κάνουν την καθημερινότητά μας αβάσταχτη και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας αβέβαιο.
Ενώ την ίδια στιγμή μια χούφτα κηφήνες αυξάνουν καθημερινά τα κέρδη τους.
Από αυτή την κατάσταση εμείς πρέπει να βγούμε νικητές.
Έχουμε χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τους παραδώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν και να δημιουργήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Σήμερα καλούμαστε να συμμετάσχουμε και να αγωνιστούμε ενεργά για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Αυτό δεν είναι αδύνατο είναι το πιο εφικτό που μπορεί να γίνει, και οι θυσίες που χρειάζονται είναι πολύ λιγότερες και θα πιάσουν τόπο. Η απάντηση βρίσκετε στο λαϊκό παράγοντα μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση υπέρ των δικών του συμφερόντων, να δημιουργήσει κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Είναι και υποχρέωσή σας εσείς που γεννάτε τη ζωή να συμπορευθείτε με το γυναικείο ταξικό εργατικό κίνημα και τους συμμάχους του που δίνει καθημερινά την μάχη στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, στα σχολεία και στις γειτονιές.
Nα συμμετέχετε στο σωματείο σας και να πιέζετε για λύσεις .
Η 8 Μάρτη του 2014 μας βρίσκει στο κατώφλι των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Πρέπει να σκεφτούμε πού θα κατευθύνουμε την ψήφο μας χρειάζεται να σκεφτούμε πως σε αυτή την κρίση που ζούμε δεν φτάσαμε τυχαία,είναι συνειδητή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυβερνήσεις, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι πίνουν νερό στ’ όνομά της. Με την ψήφο μας πρέπει να τους καταδικάσουμε.
Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, των γυναικών και της νεολαίας μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα.

  • Με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα και όχι ελαστική απασχόληση.
  • Με μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς φυλετικούς και ηλικιακούς διαχωρισμούς.
  • Με ελεύθερο χρόνο για συμμετοχή στα όργανα και στη δράση του κινήματος.
  • Με σύνταξη που δε θα συνδέεται με το προσδόκιμο όριο ζωής, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες (50 και 55, αντίστοιχα, για όσους εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα).
  • Με δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, κατάργηση των πληρωμών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών – αγροτισσών, αλλά και κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια και Φάρμακο.
  • Με δωρεάν υπηρεσίες σε Δημόσια Κέντρα Υγείας, κοντά σε χώρους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης κ.λπ.
  • Με ειδικό προσανατολισμό στην πρόληψη και την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.
  • Με μέτρα ολόπλευρης προστασίας της μητρότητας (δομές, υπηρεσίες, άδειες, επιδόματα,κ.λπ.)

Συναδέλφισσα, η Μέρα της Γυναίκας δεν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητάς σου, ούτε ένα και μοναδικό βράδυ ομαδικού ξεφαντώματος που την άλλη κιόλας μέρα θα αντικατασταθεί από μια ανούσια και μίζερη ζωή μοναχικής απελπισίας.

Συναδέλφισσα,σπάσε τις αλυσίδες του φόβου σου,βγές από το σπίτι σου και διεκδίκησε τα δικαιώματά σου!

Σε καλούμε να στηρίξεις τις επιτροπές του ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια.
Πάρε μέρος στην συγκέντρωση του παμε για την επέτειο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας την παρασκευή 7/3/2014 στις 6 το απόγευμα στα προπύλαια.

Για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, υπάρχει μόνο η λύση του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και στην πολιτική που μας καταδυναστεύει.

Με ταξικούς χαιρετισμούς

ΔΑΣ-ΟΑΣΑ

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός