Δικαίωση Εργαζόμενου του ΟΑΣΘ μετά από εργατικό ατύχημα



ΔΑΣ ΟΑΣΘ Logo

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Δικαίωση Εργαζόμενου μετά από εργατικό ατύχημα

  Συνάδελφοι-σσες, στις 18-12-2015 η ΔΑΣ με ανακοίνωση της ενημέρωσε για την εκδίκαση εργατικού ατυχήματος –εργοδοτικού εγκλήματος- που συνέβη σε συνάδελφο τεχνίτη στο Αμαξοστάσιο του Φοίνικα το Σεπτέμβρη του 2013 από το οποίο έμεινε ανάπηρος σε ποσοστό 80%!!

Είχαμε επισημάνει τότε τις ευθύνες του προεδρείου που πέρα από το ότι άφησε στο «έλεος του θεού» τον εργαζόμενο μετά το ατύχημα, παραχώρησε και τον νομικό σύμβουλο του Συνδικάτου (Δοξάκη Στράτο) που τον πληρώνουμε όλοι εμείς από τις εισφορές μας για να υπερασπιστεί στο δικαστήριο τον εργοδότη ΟΑΣΘ έναντι του συναδέλφου.

Η στάση αυτή του προεδρείου αποτελεί δυσφήμιση του Συνδικάτου και των εργαζομένων ενώ από την άλλη, είναι το «λίπασμα» για «απόψεις» του τύπου «όλοι οι συνδικαλιστές είναι ξεπουλημένοι» που στοχεύουν όσους υπερασπίζονται τους εργαζόμενους αφήνοντας τους πραγματικά ξεπουλημένους να συνεχίζουν ήσυχα το «έργο» τους.

ΜΟΝΟ Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ που αγωνίζεται –χωρίς να βάζει ταμπέλες- για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στήριξε τον συνάδελφο τεχνίτη από την αρχή μέχρι το τέλος και φυσικά στα δικαστήρια που ακολούθησαν.

Στην πρώτη δίκη η τυφλή κυριολεκτικά δικαιοσύνη «δεν είδε» την έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας -που ήταν καταπέλτης εις βάρος του ΟΑΣΘ –  για τις ελλείψεις και την ακαταλληλότητα των μέσων επισκευής και  συντήρησης και απέρριψε την προσφυγή του συναδέλφου.

 

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ο.Α.Σ.Θ.  που έγινε εκείνη την περίοδο το προεδρείο «πανηγύρισε» την απόφαση του Πρωτοδικείου με την φράση «ο εργαζόμενος έχασε κατά κράτος» δείχνοντας με αυτό το τρόπο πια συμφέροντα  υπηρετεί και υποστηρίζει.

Το Εφετείο ωστόσο στο οποίο προσέφυγε ο συνάδελφος έκρινε ότι το Πρωτοδικείο «έσφαλε ως προς την εκτίμηση των αποδείξεων και την ορθή εφαρμογή του νόμου…»

Αυτή είναι η ξεφτίλα της αστικής δικαιοσύνης που κρίνει και αποφασίζει ανάλογα με το αν είσαι εργάτης ή αφεντικό βάζοντας εμπόδια στην δικαίωση των εργαζομένων που προφανώς πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και τα νομικά επιτελεία για να κυνηγήσουν μέχρι το τέλος μια υπόθεση. 

Τελικά με την απόφαση  αναγνωρίζετε συνυπαιτιότητα 70% εις βάρος του ΟΑΣΘ και 30% εις βάρος του συναδέλφου και επιδικάζετε αποζημίωση υπέρ του συναδέλφου ύψους 50.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

  

   Συνάδελφοι-σσες, όλοι μας πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη υπόθεση ασχέτως αν είχε «θετικό» τέλος για το συνάδελφο τεχνίτη καθώς καμία δικαστική απόφαση και καμία δικαίωση δεν μπορεί να τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση.

Πρέπει να στιγματιστεί ο ρόλος της πλειοψηφίας που στην κρίσιμη στιγμή πάντα ξεπουλάει τους εργαζόμενους είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε σε άλλα ζητήματα (βλ. πρόσφατα ΣΣΕ)

Δικαιώνονται οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων (ΔΑΣ-ΠΑΜΕ) ότι:

  •  Οι εργαζόμενοι πρέπει να πετάξουν έξω τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές από τα συνδικάτα και να τα μετατρέψουν σε κάστρα του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
  •  Ότι η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός αγώνα.
  •  Ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δίνουν τη μάχη ενιαία χωρίς διαχωρισμούς και συντεχνιασμούς

Μόνο ο ενιαίος και ανυποχώρητος ταξικός αγώνας που στρέφετε ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδότες μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Απόψεις του τύπου ότι ανά ειδικότητα (π.χ. οδηγοί) μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αποπροσανατολίζουν και διασπούν την ενότητα των συναδέλφων.  

Σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή που περιγράψαμε στην ανακοίνωση μας αυτά τα ιδεολογήματα συνθλίβονται κάτω από την πίεση της κοινής λογικής ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλεύουν ενωμένοι!!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΑΣ ΟΑΣΘ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός