ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΧΙΛΤΟΝ»: Απαιτούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Σε κινητοποιήσεις με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματός τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Hilton», μπροστά στα σχέδια της εργοδοσίας να τους οδηγήσει σε «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, δηλαδή στην ανεργία.

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης τη Δευτέρα το πρωί προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου. Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η ΟΓΕ.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ», έχει επίσημα ανακοινώσει ότι στις 31 Γενάρη θα διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών και την επαναλειτουργία της μονάδας στα τέλη του 2024. Στο μεταξύ, η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 εργαζομένων, καλώντας τους να επιλέξουν τον δρόμο της «εθελούσιας αποχώρησης».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η διαπραγματευτική ομάδα που έχουν ορίσει οι εργαζόμενοι επέδωσε στην εταιρεία τα αιτήματά τους, ζητώντας να οριστεί συνάντηση.

Την Παρασκευή 21 Γενάρη, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με νέα στάση εργασίας (12 μ. – 4 μ.μ.). Στη 1 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στο «Hilton».

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας»

Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εργαζόμενοι από τα επιχειρησιακά σωματεία σε «S.G. Lycabetus», «Intercontinental», «Zafolia», «Athens Plaza», «Μεγάλη Βρετανία», «Royal Olympic», «Athens Marriott», στο καζίνο της Πάρνηθας, στην επισιτιστική επιχείρηση «Select SP» Αττικής, από τη ΔΑΣ στο «Caravel».

Από το βήμα της συγκέντρωσης μεταφέρθηκε επίσης η αλληλεγγύη της κλαδικής οργάνωσης της ΠΣΟ στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας» διαβεβαίωσαν και στηλίτευσαν τα σχέδια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από το σύνολο του προσωπικού και τα δικαιώματά του, στρώνοντας τον δρόμο για να επαναλειτουργήσει μετά την ανακαίνιση επιβάλλοντας χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εκφράζοντας την υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων, κατήγγειλε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανάμεσα στο προσωπικό που οδηγούνται στην απόλυση και την ανεργία υπάρχουν μητέρες μικρών παιδιών και μονογονεϊκές οικογένειες.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως οι οικοδόμοι που θα κληθούν να δουλέψουν με μεροκάματα πείνας στην ανακατασκευή του ξενοδοχείου είναι στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων που οδηγούνται στην ανεργία.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Παπαγεωργίου υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει το 2003 στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ενάντια στις απολύσεις και τις ευέλικτες μορφές εργασίας. «Οι λόγοι για την επίθεση της εργοδοσίας και τότε και σήμερα είναι ίδιοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι μόνιμος στόχος της είναι η ένταση της εκμετάλλευσης.

Την επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής, προκειμένου να συνδυαστεί ο αγώνας των εργαζομένων στο «Hilton» με τον αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου, που αντιμετωπίζουν απολύσεις, μειώσεις μισθών μέσω του προγράμματος «Συν-εργασία», αναστολή των συμβάσεών τους, δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας από την πανδημία. Την Τετάρτη το απόγευμα το Συνδικάτο καλεί σε ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησής του για την προετοιμασία της κινητοποίησης, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο «Hilton».

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στο «Hilton», μεταφέροντας με τις παρεμβάσεις τους την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες συνάδελφοί τους. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν περάσει τη μισή τους ζωή δουλεύοντας στο ξενοδοχείο, που είδαν τον κόπο τους να γίνεται χρυσάφι για την εργοδοσία, τώρα πετιούνται στην ανεργία.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, αυτό είναι το μήνυμα σήμερα», ξεκαθάρισαν όσοι πήραν τον λόγο. Κάλεσαν τους συναδέλφους τους να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα, να δώσουν τη μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλειά όπως οφείλουν στους ίδιους και στα παιδιά τους.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός