ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Κινητοποίηση για τη διασφάλιση της υγείας, του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του κλάδου



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Με κεντρικό αίτημα «να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα και η υγεία των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Παρασκευή 21 Γενάρη 2022, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και στη συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά αναφέρει: «Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους του «Χίλτον» που αυτές τις μέρες δίνουν τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματός τους απέναντι στις μαζικές απολύσεις.

Οι απολύσεις, η αξιοποίηση των προγραμμάτων «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και αναστολών για μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι η πάγια τακτική των επιχειρηματικών ομίλων όλο αυτό το διάστημα μέσα στην πανδημία.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες τίποτα δεν έχουν διασφαλίσει για μας τους εργαζόμενους. Η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης προς τους ξενοδόχους και τις μεγάλες εταιρείες εστίασης, μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων δεν έχει σκοπό να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας.

Το αντίθετο. Επιδιώκει να απαλλαγούν οι εργοδότες από κάθε κόστος και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ανακαίνισης του Ξενοδοχείου «Χίλτον» όπου από τη μία η εργοδοσία επενδύει 130.000.000 ευρώ και από την άλλη πετάει τους εργαζόμενους στον δρόμο. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, γιατί αντιμετωπίζουμε όλοι μας παρόμοια κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Όπως στα ξενοδοχεία «CARAVEL», «MELIA», «ELECTRA» όπου έχουν προχωρήσει σε απολύσεις έχοντας ήδη κάνει χρήση των προγραμμάτων αναστολής και «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Άλλωστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό και την εστίαση έχουν διαμορφωθεί και τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ όπου στην ουσία αντί να αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτελούν παράγοντα για τη νέα έξαρση σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά συνάδελφοι που νοσούν και δεν έχουν αναρρώσει, μέσα σε 5 μέρες καραντίνας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι με οποιοδήποτε κόστος να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους και να θησαυρίζουν οι μεγαλοκλινικάρχες και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Απαιτούμε:

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί η πανδημία και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που γίνεται χρήση των προγραμμάτων αναστολής και «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ».

Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων με μαζικά δωρεάν τεστ, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός