«Η λίστα των εργοδοτικών θανατηφόρων εγκλημάτων αυξάνεται όσο μεγαλώνει η εκμετάλλευση και αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει το ΠΑΜΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στα Γρεβενά, επισημαίνοντας ότι «είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει διαχρονικά η εργατική τάξη, όσο θα μπαίνει σε πρώτη μοίρα ο πλουτισμός των εργοδοτών σε βάρος των συμφερόντων και της ζωής των εργατών».
Συνεχίζοντας το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:
«Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στους Αγαλαίους Γρεβενών, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), που αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια, έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τρεις αγνοούμενους εργάτες, ενώ έχει διαπιστωθεί ο τραυματισμός ενός.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά όχι μόνο την αδιαφορία κυβέρνησης και εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, αλλά και τη συνειδητή πολιτική που ακολουθούν χέρι – χέρι στον τομέα της μη πρόληψης και της μη απόδοσης ευθυνών, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η επίκληση της ατομικής ευθύνης σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως γίνεται εδώ και δυο χρόνια με την πανδημία, προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική στρατηγική τους, που δεν δίνει δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή.
Η λύση είναι στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.
Το πλαίσιο πάλης που έχει επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για μέτρα προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, είναι μονόδρομος που μόνο με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλουμε.
Καθολική απαίτηση των Συνδικάτων είναι να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες στη μεγαλοεργοδοσία και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χάνουν οι εργάτες τη ζωή τους την ώρα που παλεύουν για το μεροκάματο».