ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: Απαιτεί μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές



Μέτρα στήριξης απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αλλά και τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι ζημιές σε περιουσίες, οι αμέτρητοι άστεγοι και οι κατεστραμμένες υποδομές, στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, έχουν αιτία την εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης, που συνέχισε το έργο όλων των προηγούμενων.

Στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων και άλλων τόσων περίπου επισκεπτών – τουριστών τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, δασοπροστασίας και αντισεισμικής θωράκισης όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών. Οι μόνες υποδομές που διαχρονικά χρηματοδοτούνται από το κράτος είναι όσες αποτελούν «νόμιμα» ή παράνομα ιδιοκτησία του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου: Καταπατημένες ακτές και δάση και ό,τι βρίσκεται γύρω από αυτά.

Δίπλα στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων και των απωλειών που καταγράφονται καθημερινά, για χιλιάδες εργαζόμενους, που σώθηκαν κυρίως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και εθελοντών, τα προβλήματα συνεχίζονται. Πολλοί είναι αυτοί που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί, παίρνουν μέτρα για να φορτώσουν τις συνέπειες της καταστροφής στους εργαζόμενους. Αφού τους έβαλαν «ασπίδα» προκειμένου να σωθούν οι επιχειρήσεις, τώρα ετοιμάζονται να τους «ξεφορτωθούν» για να μειώσουν τη χασούρα.

Το Συνδικάτο μας και το Παράρτημα Νοτιοανατολικών Προαστίων θα βρίσκεται μαζί με άλλα ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής, στο πλευρό των εργατικών οικογενειών που είναι τα μόνιμα θύματα της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας.

Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση πρέπει να γίνουν τώρα προβληματισμός, οργάνωση και δράση απέναντι στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που θυσιάζει τη ζωή και την περιουσία του λαού, στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους. Να εκφραστεί με κάθε τρόπο η έμπρακτη αλληλεγγύη για την άμεση ανακούφιση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που υπέστησαν απώλειες και καταστροφές, αλλά και η πάλη για την υπεράσπιση της δουλειάς και του μισθού κάθε συνάδελφου – εργαζόμενου σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στις πληγείσες περιοχές να μην υποκύψουν σε πιέσεις για «οικειοθελείς παραιτήσεις» και να καταγγείλουν στο Συνδικάτο κάθε προσπάθεια να περικοπούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της αλληλεγγύης και του αγώνα για τους συναδέλφους μας στην Ανατολική και Δυτική Αττική, οργανώνοντας την έμπρακτη στήριξη στους πυρόπληκτους και την πάλη για την υπεράσπιση ουσιαστικών και άμεσων μέτρων στήριξης και ανακούφισης.

Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν – καταστράφηκαν
Να καλυφθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του Οκτώβρη (τέλος σεζόν), οι μισθοί (με ελάχιστο ποσό αποζημίωσης τα 600 ευρώ για κάθε μήνα) και η ασφάλιση των εποχικών εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους εποχικά απασχολούμενους.

Να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εργαζομένων για την επόμενη τουριστική περίοδο (για τους εποχικούς).

Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν όλο το χρόνο η μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη να ισχύσει μέχρι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση.

Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Καμία περικοπή σε μισθούς – ένσημα – δικαιώματα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας να εντείνουν τους ελέγχους στις περιοχές που έχουν πληγεί για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.

Άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την κύρια και για την εξοχική κατοικία. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.

Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη.

Άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

Άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

Άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης.
Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει τώρα άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για την καταγραφή ζημιών – απωλειών και την άμεση βοήθεια καθώς και για όσους συναδέλφους θέλουν να συμβάλουν στις ομάδες αλληλεγγύης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: 2103830380, 2292025328 (Λαύριο), 6979673364, 6975801147, 6974010107

ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Μαραθώνος 33 – Αγ. Μαρίνα): 6984928944, 6986659312».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός