ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ: Ρεσιτάλ νοθείας από τους εργατοπατέρες και απροκάλυπτων παρεμβάσεων από την εργοδοσία!Ενα μήνα περίπου πριν το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα γίνει στις 14 – 17 Μάρτη σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου), που συγκροτούν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, δίνουν τα ρέστα τους για να ολοκληρώσουν και να «νομιμοποιήσουν» το ανεπανάληπτο όργιο νοθείας που οργάνωσαν, με την απροκάλυπτη στήριξη της εργοδοσίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να αλλοιώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το γεγονός ότι η νοθεία, η πλαστογραφία και οι απευθείας εργοδοτικές παρεμβάσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, δεν είναι τυχαίο: Για να μπορέσουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του να κλιμακώσουν με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς την αντιλαϊκή πολιτική, που αποτελεί «προαπαιτούμενο» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θέλουν να διασφαλίσουν και την αντίστοιχη κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Θέλουν να διατηρήσουν πάση θυσία τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κατσικωμένες πάνω στο σβέρκο της εργατικής τάξης, να υπονομεύουν τους αγώνες, να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στο «εθνικό συμφέρον» και στον «κοινωνικό εταιρισμό», να συσκοτίζουν τον πραγματικό αντίπαλο, να στρατεύουν εργαζόμενους σε αιτήματα στήριξης του κεφαλαίου, για το υποτιθέμενο «κοινό καλό» εργοδοσίας και εργαζομένων…

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΕ, ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων

Eurokinissi

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΕ, ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων

Χαρακτηριστική για τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικούν οι εργατοπατέρες σε αυτήν την επιχείρηση εγκλωβισμού των εργαζομένων ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παναγόπουλου, προέδρου της ΓΣΕΕ, σε συνέδριο εργοδοτικής οργάνωσης το Μάρτη του 2018. Αναφερόμενος στο ρόλο των περιβόητων «κοινωνικών εταίρων», είχε πει μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος αυτός θεμελιώνεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαπραγμάτευσης. Η βασική ιδέα του μοντέλου αυτού αφορά το πότε μια καπιταλιστική οικονομία μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά: Οταν το κεφάλαιο και η εργασία μοιράζονται ίσα μερίδια διαπραγμάτευσης και υπερασπίζονται ελεύθερα τα συμφέροντα που εκπροσωπούν; ‘Η όταν υπάρχει ταξική πόλωση και σύγκρουση;».

Ο ίδιος πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «η απεργία έφαγε τα ψωμιά της», εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο των εργατοπατέρων, το γεγονός ότι εκδηλώνεται πλέον με τον πιο ωμό τρόπο η πρόσδεσή τους με τα εργοδοτικά συμφέροντα και την κυβερνητική πολιτική.

Για να διατηρήσουν τις θέσεις που τους επιτρέπουν να υπηρετούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού χρησιμοποιούν κάθε μέσο, έχοντας την αρραγή στήριξη του ίδιου του κεφαλαίου και συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Ο μηχανισμός της νοθείας και αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών είναι πιο οργανωμένος και επεξεργασμένος από ποτέ:

— Σωματεία – φαντάσματα που δεν έχουν απολύτως καμία δράση, αλλά με την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας μαζεύουν χιλιάδες ψηφίσαντες…

— Σωματεία – σφραγίδες, «εξαφανισμένα» από παντού, τα οποία με την «πατροπαράδοτη» νοθεία και με «πειραγμένα» χαρτιά εμφανίζουν εργαζόμενους να ψηφίζουν τάχα κατά κύματα…

— Απροκάλυπτο κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ενάντια στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είτε με ενιαία ψηφοδέλτια είτε με συνεργασία μετά τις αρχαιρεσίες προκειμένου να πετάξουν εκτός προεδρείων κ.λπ. τους εκλεγμένους συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ψήφο των εργαζομένων…
Με την απευθείας στήριξη και παρέμβαση της εργοδοσίας
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες μόνο από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη της εργοδοσίας, στήνουν φάμπρικες για να δημιουργήσουν πλαστούς συσχετισμούς:

 • Το εργοδοτικό μόρφωμα που εμφανίζεται παραπλανητικά ως «σωματείο» με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Λειτουργεί ως φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» – σφραγίδα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς δράση. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες ωστόσο (φθινόπωρο 2017), που ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η εργοδοσία όχι μόνο υποδείκνυε στους εργαζόμενους να ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν («ψηφίστε όποιον θέλετε, όχι της ΔΑΣ!», έλεγε χαρακτηριστικά το εργοδοτικό «ραβασάκι»), αλλά τους συνόδευε και στην κάλπη! Πολύ περισσότερο, στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίζονται μάλιστα ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΟΙΥΕ!
 • Αδελφάκι του παραπάνω μορφώματος είναι ο λεγόμενος «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» (ΠΑΣΥΕ), που τις προηγούμενες μέρες διεξήγαγε κι αυτός εκλογές – «παρωδία». Πανομοιότυπα, ο ΠΑΣΥΕ είναι ένα «σωματείο» – φάντασμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και δράση, χωρίς γνωστή έδρα, η κάλπη του οποίου γυρίζει στα κρυφά σε πόλεις όλης της χώρας, γεμίζοντας με τη συμβολή της εργοδοσίας. Και εδώ ακολουθήθηκε ο ίδιος μηχανισμός παρέμβασης της εργοδοσίας, που έλεγε στους εργαζόμενους όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και τι να ψηφίσουν ή όχι. Και εδώ διευθυντικά στελέχη ψήφισαν και έφερναν «καροτσάκι» εργαζόμενους μαζί τους στην κάλπη, ενώ την επιμέλεια διεξαγωγής αυτής της παρωδίας είχε και πάλι ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Κορυφαία βέβαια έκφραση της απευθείας εργοδοτικής παρουσίας και παρέμβασης στα συνδικάτα είναι η περίπτωση του γνωστού πλέον εργοδότη – «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΟΙΥΕ είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», η οποία έχει στους σκοπούς της δραστηριότητες που αφορούν καζίνο, τυχερά παιχνίδια, ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κ.ά. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Καραγεωργόπουλου είναι «να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους»…

«Ψηφίζουν» και τα δέντρα…
Παράλληλα με την απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας, οι εργατοπατέρες αξιοποιούν και ενισχύουν τις «πατροπαράδοτες» για τις δυνάμεις τους μεθόδους της νοθείας.

Το «πάρτι» που στήνουν με ανύπαρκτους ψηφίσαντες αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε μια σειρά από δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!

Οπως τα Εργατικά Κέντρα:

 • Αλμυρού, με 1.523 ψηφίσαντες (αύξηση 725 ψηφισάντων).
 • Φαρσάλων, με 1.541 ψηφίσαντες (αύξηση 527 ψηφισάντων).
 • Λακωνίας, με 1.320 ψηφίσαντες (αύξηση 411 ψηφισάντων).
 • Ελασσόνας, με 873 ψηφίσαντες (αύξηση 119 ψηφισάντων).
 • Φλώρινας, με 2.092 ψηφίσαντες (αύξηση 236 ψηφισάντων).
 • Κατερίνης, με 2.206 ψηφίσαντες (αύξηση 187 ψηφισάντων).
 • Καλαμάτας, με 2.830 ψηφίσαντες (αύξηση 252 ψηφισάντων). Και πάει λέγοντας…

Από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα σαν αυτά:

 • Αλεξάνδρειας, πριν την κρίση 840 ψηφίσαντες, τώρα 1.547!
 • Διδυμότειχο, 627 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.644!
 • Κιλκίς, 527 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.802!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα έρχονται και από σωματεία που ελέγχουν οι ίδιες δυνάμεις:

— Ανεπανάληπτο είναι το Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων στο χωριό της Φαρκαδόνας, όπου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 787 οικοδόμοι μέσα σε λίγες ώρες σε καφενείο του Μεγαλοχωρίου και έχει βγάλει 39 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

— Χαρακτηριστική νοθεία από το Α ως το Ω και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), πρόεδρος του οποίου και επικεφαλής της παράταξης «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα) είναι ο γνωστός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Βασιλόπουλος. Στις 15/11/2018, με ευθύνη του «Ενιαίου», έγινε μια παρωδία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης στο κτίριο του ΟΛΠ, παρουσία του επικεφαλής της Ασφάλειας της COSCO και πρώην λιμενάρχη Πειραιά. Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς, που στήριξε ανοιχτά την απαράδεκτη διαδικασία. Αν δεν ήταν οι τοποθετήσεις της ΔΑΣ, η διαδικασία θα έληγε σε λίγα λεπτά. Συμμετείχαν μόλις 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών. Ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Αντίστοιχα διάτρητη ήταν και η διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής: Ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δικηγόρος – δικαστικός αντιπρόσωπος δέχτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις της ΔΑΣ. Η νοθεία συνεχίστηκε στις αρχαιρεσίες…

Τα ίδια και σε Ομοσπονδίες, όπως των Χειριστών, των Σεκιούριτι, των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων, του Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας κ.α., όπου εμφανίζεται να αυξάνεται η συμμετοχή και να ψηφίζουν διπλάσιοι σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια…

«Στο κόλπο» και οι διάφοροι μηχανισμοί διαχείρισης προγραμμάτων

«Πακέτο» με τη νοθεία πηγαίνει και η αξιοποίηση διαφόρων μηχανισμών που έχουν στα χέρια τους οι εργατοπατέρες, με οικονομικές «ουρές».

Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων.

Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία για να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ, συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Υπάρχουν μάλιστα και ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «κύριοι» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!
Μοιρασιά της νόθευσης των συσχετισμών…
Το άλλο μεγάλο ζήτημα όπου φαίνεται να γίνονται θεαματικά βήματα είναι στη μοιρασιά της νόθευσης των συσχετισμών και στην κοινή δράση των εν λόγω δυνάμεων.

Στην πλειοψηφία πλέον των οργανώσεων, οι δυνάμεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν σε ενιαία ψηφοδέλτια (π.χ. σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων, στα Εργατικά Κέντρα Βέροιας, Καρδίτσας, Εύβοιας, Φλώρινας, Κατερίνης, Ρόδου, Καστοριάς, Αγρινίου, Αρτας, Πύργου, Ναυπάκτου, Δράμας, Αρκαδίας).

Ακόμα κι εκεί που κατεβαίνουν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ενώνονται και συγκροτούν κοινά προεδρεία, αποκλείοντας τους εκλεγμένους με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ακόμα κι εκεί όπου είναι δεύτερη δύναμη!

Ηδη έχουμε τα παραδείγματα αυτής της τακτικής τους σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Βόλου…

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός