ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας – ΣΤΟΠ στα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα



 

 

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), εξ ονόματος των 97 εκατομμυρίων μελών της σε 130 χώρες στις 5 ηπείρους, καταδικάζει την ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, κατά των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Στην καταγγελία της η ΠΣΟ αναφέρει:

«Προσπαθούν με εγκληματικές ενέργειες, με προβοκάτσιες, με απειλές, να παρέμβουν στα εσωτερικά ζητήματα χωρών της Λατινικής Αμερικής που θέλουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους, ώστε τα δικά τους βορειοαμερικανικά μονοπώλια να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο, το φυσικό τους πλούτο και το μόχθο των εργαζομένων για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Το ταξικά προσανατολισμένο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με τον ηρωικό λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας, που στηρίζουν το λαό της Βενεζουέλας και τον δημοκρατικά εκλεγμένο του πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Χαιρετίζουμε τη σταθερή στάση αρχών της Central de Trabajadores de Cuba (CTC), που είναι στο πλευρό του βενεζουελάνικου λαού.

Καταγγέλλουμε τα νέα μέτρα κατά της Κούβας που εξήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προχθές από το Μαϊάμι, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δικαστικών διώξεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κούβα, σε εδάφη που ανήκαν σε Βορειοαμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις και απαλλοτριώθηκαν κατά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι τόσο του Καναδά όσο και χωρών της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία που έχουν δραστηριότητες στο νησί, σε κλάδους όπως η εξορυκτική βιομηχανία (π.χ. καναδικές επιχειρήσεις στο νικέλιο) ή στον κλάδο του τουρισμού (μεγάλες ισπανικές ξενοδοχειακές μονάδες).

Αυτή η απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελεί νέα όξυνση του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, που συνεχίζει αμείωτος την ωμή του παρέμβαση στη Λατινική Αμερική, για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με στόχο να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Η νέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση αποτελεί συνέχεια μια σειράς από προκλήσεις όπως «η ανθρωπιστική βοήθεια» που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στα σύνορα της Βενεζουέλας, οι «συναυλίες αλληλεγγύης» μεγαλοκαπιταλιστών και οι «μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις» της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, η στήριξη της μαριονέτας της Ουάσιγκτον, Χουάν Γκουαϊδό, το σχέδιο σαμποταρίσματος της ηλεκτροπαραγωγής της Βενεζουέλας, οι απειλές για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας.

Τώρα στρέφονται για άλλη μια φορά κατά της Κούβας, εντείνοντας το εγκληματικό εμπάργκο που εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια επιβάλλουν στο λαό της, σε μια προσπάθεια να του προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, να του ασκήσουν πίεση επειδή αντιστέκεται ηρωικά και αρνείται να υποταχθεί στους δικούς τους σχεδιασμούς.

Η ΠΣΟ μέσα από τη δράση της εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη με τους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας, όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Απαιτούμε το άμεσο τέλος του εγκληματικού εμπάργκο κατά της Κούβας, την επιστροφή του Γκουαντάναμο στο λαό της Κούβας, το σεβασμό προς την κυριαρχία και τη λαϊκή βούληση των πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Όπως η ιστορία έχει δείξει, οι λαοί έχουν τη δύναμη και μέσα από την πάλη τους μπορούν να αντιστέκονται και να αχρηστεύουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ζήτω ο Διεθνισμός! Ζήτω η Αλληλεγγύη ανάμεσα στους Λαούς».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός