ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ξεδίπλωσε την αντιλαϊκή αντζέντα προδιαγράφοντας την ένταση της επίθεσης



Η αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης, που προδιαγράφει τη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, ξεδιπλώθηκε κατά τη ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στη διαδικασία των Προγραμματικών Δηλώσεων, ο οποίος έκανε σαφές ότι καταρχήν θα «τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» δηλαδή ό,τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην ΕΕ και «θα προχωρήσουμε παρακάτω» υποβάλλοντας το λαό σε νέες θυσίες.

Έκανε σαφές ότι «πρωταρχικός στόχος μας, η ανάπτυξη, με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με ψηφιακό αποτύπωμα», πλασάροντας ταυτόχρονα και το παραμύθι ότι τα παραπάνω που αποτελούν καθαρούς στόχους του κεφαλαίου θα φέρουν «συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ευημερία, για όλες και όλους» επιδιώκοντας να πείσει ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα κεφαλαίου και εργατικής τάξης τελικά…ταυτίζονται.

Συγκεκριμένα, οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το Χρ. Σταϊκούρα «αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών, διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα Υπουργεία» προδιαγράφοντας με δύο λόγια νέες δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Όμως, την ίδια ώρα δεν υπάρχει «οροφή» όσον αφορά την παροχή προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους για τους οποίους ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευση είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο όπως «μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019» όπως είπε αντί του 2020 που είχε εξαγγελθεί στη αρχή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί τη ερχόμενη βδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ακόμα στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο που δεσμεύτηκε ο υπουργός είναι η διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση», η οποία πέρα από τις ελαφρύνσεις θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία για τις επενδύσεις, θα «ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη».

Ακόμα, στις προγραμματικές δεσμεύσεις ο υπουργός συμπεριέλαβε και τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και το αφορολόγητο.

Επανέλαβε τη δέσμευση προς το τραπεζικό κεφάλαιο για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» που σημαίνει επίθεση και πλειστηριασμοί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός