ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» Νέα 48ωρη απεργία με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής



Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Αφοί Βλάχου»

Με νέα 48ωρη απεργία, από τις 22.00 της Δευτέρας 22 Ιούλη μέχρι και τις 22.00 της Τετάρτης 24 Ιούλη, οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Αφοί Βλάχου» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους υπερασπιζόμενοι το δίκαιο αίτημά τους, να επιστρέψει στην εργασία του το μέλος της σωματειακής επιτροπής στην επιχείρηση και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Μέντης Δαμασκηνός.

Την απόφαση για την προκήρυξη της νέας 48ωρης απεργίας έλαβε στη συνεδρίαση του το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, μετά την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ως παράνομη την 48ωρη απεργία (διαβάστε σχετικά στο συνημμένο), που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, (διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της Ομοσπονδίας) για τους εργαζόμενους της «Αφοί Βλάχου» και η οποία έληξε σήμερα στις 22.00.

Παράλληλα στις 5.30 το πρωί της Τρίτης 23 Ιούλη θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Τύπου – Χάρτου

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου αναφέρει τα εξής:

Στην εκτυπωτική εταιρία «Αφοί Βλάχου», πριν από 3 χρόνια ξεκίνησαν οι προσλήψεις από γραφείο ενοικίασης εργαζομένων. Στην πρώτη φάση, η εταιρία απασχολούσε 4 εργαζόμενους το 2016. Αυτή την στιγμή, ο αριθμός είναι πάνω από 20, που δουλεύουν σε υπεύθυνα πόστα της παραγωγής, με τις ίδιες συνθήκες εργασίας όπως και οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου. 

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

– για να αυξηθεί η κερδοφορία της εταιρίας μέσω των μικρότερων μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι

– γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους παλιότερους συναδέλφους που τους καλύπτει η κλαδική σύμβαση του 2009

– γιατί εύκολα μπορεί να τους απολύσει, χωρίς κανέναν περιορισμό

– γιατί ταυτόχρονα μπορεί και πιέζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, να μην διεκδικούν αυξήσεις αφού είναι καλύτερα αμειβόμενοι από τους ενοικιαζόμενους συναδέλφους τους.

Και με αυτό το τρόπο, η επιχείρηση έχει αυξήσει τα κέρδη της τα τελευταία χρόνια και παίρνει επιδοτήσεις για να αγοράζει νέα μηχανήματα και κτήριο.

Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα δουλεμπορικά γραφεία ζουν συνεχώς στο άγχος της τρίμηνης και εξάμηνης σύμβασης, που όταν κλείσει τριετία στην εταιρία πρέπει για να συνεχίσουν να δουλεύουν ή να τους απολύσει για 23 εργάσιμες ημέρες ή να τους απορροφήσει η εταιρία. 

Η Σωματειακή επιτροπή του Συνδικάτου, μαζί με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου από την πρώτη στιγμή είχαν ανοίξει μέτωπο σε αυτές τις ελαστικές μορφές εργασίας και είχαν κάνει προσπάθεια να υπάρξει σχεδιασμός, σε συνάντηση που είχαν με την διοίκηση της εταιρίας ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ, για σταδιακή απορρόφηση των εργαζομένων από το δουλεμπορικό.

Στις 17.7.19 έληξε η σύμβαση του συναδέλφου Δ.Μ. και η εργοδοσία μετά από πίεση αποφάσισε να ανακοινώσει ότι δεν θα τον επαναπροσλάβει μετά το πέρας των απαιτούμενων ημερών. Οι εργαζόμενοι όμως, έχοντας την εμπειρία είχαν ήδη κάνει γενική συνέλευση στις 15.7.19 και με συντριπτική πλειοψηφία είχαν αποφασίσει την έναρξη κινητοποιήσεων εάν η εταιρία δεν έπαιρνε τον συνάδελφο ξανά στην δουλειά.

Η απόλυση του συναδέλφου είναι εκδικητική γιατί ο συνάδελφος είναι πρωτοπόρος στην δουλειά του, όντας μέλος της σωματειακής επιτροπής του συνδικάτου στο εργοστάσιο, και γιατί είναι πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Με λίγα λόγια ο συνάδελφος είχε και έχει σαν γνώμονα του την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Ο δρόμος του αγώνα είναι πλέον μονόδρομος!! Οι εργάτες αφού, η διοίκηση της εταιρίας δεν άλλαζε στάση, σταμάτησαν τις μηχανές στις 6 το πρωί στις 17.7.19 και ξεκίνησαν απεργία. Μέσα από νέα γενική συνέλευση την ίδια μέρα αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία. Η εργοδοσία σκλήρυνε την στάση της και έστειλε στα δικαστήρια το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους της «Αφοί Βλάχου» στις 18.7.19 για να βγει η απεργία παράνομη. Και αυτό έγινε από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη που με σκεπτικό την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας απαγορεύει στους εργαζόμενους να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 

Οι συνάδελφοι από την «Αφοί Βλάχου» δεν το έβαλαν κάτω και με όπλο την ενότητα τους αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων με κάλυψη αυτή την φορά από την Ομοσπονδία. Μέσα από νέα γενική συνέλευση στις 20.7.19 αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία η οποία και αυτή βγήκε παράνομη από το δικαστήριο με διαδικασίες εξπρές. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής από τις 22.00 της Δευτέρας 22-7-2019 έως τις 22.00 της Τετάρτης 24-7-2019, χωρίς να πτοούνται από την επίθεση που δέχονται από το μέτωπο εργοδοσίας-κυβέρνησης-κράτους-δικαιοσύνης.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλη την εργατική τάξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων της «Αφοί Βλάχου» στην απεργιακή συγκέντρωση τη Τρίτη 23 Ιούλη 5:30 το πρωί στη πύλη του εργοστασίου. Κόντρα στο κοινό μέτωπο που έχουν η εκάστοτε κυβέρνηση με την εργοδοσία, εμείς σαν όπλο έχουμε την αλληλεγγύη των συναδέλφων του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης. Θέλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στους εργασιακούς χώρους, να μην υπάρχει καμία φωνή αντίστασης, κανένας αγώνας για τα δικαιώματα των εργατών.

Απαιτούμε και διεκδικούμε: 

  •  Την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου 
  • Έξω τα δουλεμπορικά γραφεία από τους χώρους δουλειάς  
  • Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα 

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε» 

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρει τα εξής:

«Η «ανεξάρτητη» κατά τ’ άλλα δικαιοσύνη έκανε δεκτή γι’ άλλη μια φορά την απαίτηση της εργοδοσίας της Αφοί Βλάχου και κήρυξε παράνομη την απεργία που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία με αίτημα την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής και έληγε στις 22:00 απόψε στις 22-7-2019. Αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν το μέτωπο που έχουν φτιάξει εργοδότες, κυβέρνηση και το κράτος.

Φρόντισαν  το προηγούμενο διάστημα όλες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να βάλουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, να μετατρέψουν σε κενό γράμμα το δικαίωμα στην απεργία με στόχο να διευκολύνουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να επιβάλουν σιγή «νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Οι εργατική τάξη χρειάζεται να πάρει τα μέτρα της και να οργανώσει τον αγώνα της σε κάθε εργοστάσιο , βάζοντας μπροστά τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της.

Οι εργαζόμενοι στην Αφοί Βλάχου δείχνουν τον δρόμο αφού με τον πολυήμερο αγώνα τους αντιμετώπισαν  με επιτυχία την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και απέδειξαν ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να επιβάλει το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Σημειώνεται, τέλος, ότι καθημερινά συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από εργατικά σωματεία και φορείς στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Αφοί Βλάχου» και καταδίκης της προσπάθειας ποινικοποίησης του αγώνα τους.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός