Σύσκεψη ΕΚ-Ομοσπονδιών-Σωματείων για τη Κοινωνική Ασφάλιση (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι και τόσο «νέο». Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το σπαθί του κέρδισε τότε, από το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, το χαρακτηρισμό «ψαλιδοχέρης»!

Ο νόμος Κατρούγκαλου και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Διαχωρίστηκε η κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.(…)

Ολόκληρη την εισηγητική ομιλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι τοποθετήσεις:

Δήμος Κουμπούρης προέδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε βίντεο εδώ), Δημήτρης Βιτάλης από την ΟΒΣΑ (δείτε βίντεο εδώ), Μαρία Φιλανταράκη από την ΟΓΕ (δείτε βίντεο εδώ), Ηλίας Τσιμπουκάκης μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθώτων Τεχνικών (δείτε βίντεο εδώ), Κατερίνα Γεράκη από την Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων (δείτε βίντεο εδώ), Δημήτρης Πετρόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (δείτε βίντεο εδώ), Θανάσης Γκώγκος από τη Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ (δείτε βίντεο εδώ), Αντώνης Κουρουκλής πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (δείτε βίντεο εδώ), Αλέκος Περράκης πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ (δείτε βίντεο εδώ), Νίκος Δάρδαλης από τους εκπαιδευτικούς (δείτε βίντεο εδώ), Βαγγέλης Μπακλαβάς από τη WIND (δείτε βίντεο εδώ),Τάσος Ζερβός πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (δείτε βίντεο εδώ).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός