ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Έχει ξεκινήσει ήδη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων με αφορμή την επιδημία κορονοϊού



Τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώνουν τις ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία τους σε κάθε κλάδο για να μην επιτραπεί να περάσει και αυτή η άθλια και ενιαία επίθεση από εργοδότες κράτος και τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τηλ. επικοινωνίας: 6977002477, 6987756750, 6970063313, 6973311296, 6972972459

Σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ενδεικτικά, στον κλάδο της Υγείας, αλλά και του Φάρμακου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού οι αυξημένες ανάγκες ξεσκέπασαν με αποκαλυπτικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό. Σε κλάδους, όπως της Πληροφορικής, οι εργοδότες προωθούν την τηλεργασία, που ανοίγει την πόρτα στην ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ωράριο, με τους εργαζόμενους να είναι κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο αναγκασμένοι να προσφέρουν την εργασία τους. Στα εμπορικά καταστήματα, στις επισιτιστικές αλυσίδες και τα ξενοδοχεία, η εργοδοσία μετακυλά στις πλάτες των εργαζόμενων τους πεσμένους τζίρους (παρά τα εκατομμύρια που έχουν μπουκώσει τόσα χρόνια, και αυτά που θα τους προσφέρει το κράτος για την θωράκιση της κερδοφορίας τους) με μείωση ωρών, αναγκαστικές κανονικές άδειες, ακόμα και άνευ αποδοχών, ακόμα και με απολύσεις. Στα super market και στις αποθήκες τροφίμων, η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, με φαινόμενα υπερκόπωσης, εξαντλημένους υπαλλήλους, που δουλεύουν ακόμα και 13-14 ώρες σερί, χωρίς μέτρα πρόληψης, τόσο όσο αφορά τους εργαζόμενους, όσο και την επαφή τους με τους καταναλωτές.

Απέναντι δε αυτή την κατάσταση η ηγεσία ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ πήραν θέση: βρίσκονται στο πλευρό κυβέρνησης και εργοδοσίας και αυτή τη φορά με χέρια και με πόδια. Με τις δηλώσεις τους «μη τυχόν γίνει ταξική εκμετάλλευση της νόσου» και με τις προτάσεις να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι από την κανονική άδεια τους έδωσαν αβάντα στον υπουργό Εργασίας. Πρέπει να ξεπληρώσουν άλλωστε τα γραμμάτια από την στήριξη που τους έδωσαν ώστε με την συνεισφορά των ΜΑΤ να διατήρηση τους καρέκλες τους (βλέπε συνέδριο ΓΣΕΕ).

Στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων (Εργατική Ενότητα) στην πλειοψηφία της διοίκηση του ΕΚΘ (εδώ και 10 μέρες) για επείγουσα σύγκληση ολομέλειας (κάτω από όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης) για συζήτηση και αποφάσεις παρέμβασης και υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στην νέα αντεργατική λαίλαπα η απάντηση πάντα η ίδια «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Μόνο σήμερα συγκλήθηκε προεδρείο, με την πλειοψηφία να αποφασίζει ημίμετρα με περιορισμένη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, στη βάση των ωραρίων των υπαλλήλων του (από τις 9 π.μ., μέχρι τις 3 μ.μ.). Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΕΚΘ, τα σωματεία της δύναμής του, να ανταποκρίνονται, 24 ώρες το 24ωρο. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανάσχεση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται. Γι’ αυτό και οι ταξικές δυνάμεις τίθενται στη διάθεση των αναγκών των εργαζόμενων επί 24ώρου βάσεως.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.

ΟΙ εργαζόμενοι είναι ώρα να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Τους ανήκουν τα πάντα. Έχουν πληρώσει πολύ ακριβά για όλα και δε τους επιστρέφεται τίποτα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός