ΔΑΣ ΟΑΣΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ



ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Συναδέλφισες, συνάδελφοι δεν πάει άλλο ο εμπαιγμός από κυβέρνηση διοίκηση, εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
Με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού που επιτάχυνε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, επιχειρούν να φορτώσουν όλα τα βάρη ξανά στις πλάτες μας, τσακίζοντας ότι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή πακτωλός χρημάτων πηγαίνει ως ενίσχυση στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στον κλάδο μας στις μεταφορές, η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις στον ΟΣΕ και στα αεροδρόμια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας σε ΟΣΕ και διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στην ΟΣΥ.
Αυτή η εικόνα επικρατεί σε όλους σχεδόν τους κλάδους και έχει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού.

Στο χώρο μας προχωράει ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πατώντας πάνω στην ανάγκη μετακίνησης του λαού και στο όνομα της συντόμευσης των διαδικασιών προκειμένου να παραδοθούν οι νέοι σταθμοί στην κυκλοφορία, δίνουν το κόμιστρο σε ιδιωτική εταιρεία!

Πριν λίγες ημέρες έγινε προσπάθεια εισβολής εργολάβου στην ηλεκτροδότηση της γραμμής 1.

Την ίδια στιγμή υπουργοί της κυβέρνησης περιφέρονται όλο έπαρση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης της γραμμής 3 χωρίς ωστόσο να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο όσον αφορά την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κάλυψη των θέσεων των λειτουργικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της σταθερής τροχιάς .

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σταθμάρχες ,τεχνικό προσωπικό,οδηγούς, εκδότες, είναι τραγικές, αλλά και σε συρμούς ,ανταλλακτικά ,μέσα ατομικής προστασίας, αναλώσιμα όσον αφορά τα υλικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το 2010, ενώ όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζονται οι μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις αυξάνοντας και διογκώνοντας τα προβλήματα.

Οι σταθμάρχες έχουν φτάσει στα όριά τους στη λειτουργία καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν έστω και μία ολιγοήμερη κανονική άδεια.

Τα τεχνικά τμήματα έχουν κυριολεκτικά ρημάξει, στην επιδομή οι συνάδελφοι στοιβάζονται σε παραπήγματα κοντέινερ εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

Είναι πολύ σοβαρές οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, ανταλλακτικά και στόλο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της σταθερής τροχιάς και έχει ευθύνη η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προκειμένου να πάρουν μέτρα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανήκουν στο λαό ,τα έχει χιλιοπληρώσει από την φορολογία του και καθημερινά με το εισιτήριο του.
Το δικαίωμα στην μετακίνηση έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα.

Απαιτούμε τώρα :
Άμεση πρόσληψη προσωπικού τόσο στη λειτουργία όσο και στον τεχνικό τομέα.
Έξω τώρα οι εργολάβοι και πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας.
Κάλυψη τώρα όλων των λειτουργικών αναγκών σε στόλο, ανταλλακτικά, εργαλεία, μέσα ατομικής προστασίας
Να ξεκινήσει τώρα διαπραγμάτευση τις νέας Σ.Σ.Ε που ανακαλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι παρατάσεις της προηγούμενης.
Όχι τροφεία αλλά κανονικός μισθός.
Όχι κουπόνια αλλά γάλατα σε κανονική μορφή, Check up σε όλο το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ.
Επαναφορά του συντελεστή το νυχτερινών και των αργιών όπως πληρώνονταν στα προ κρίσης επίπεδα.
Όχι εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων στον ίδιο χώρο εργασίας.
Να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι υποχρεώσεις της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ όσον αφορά την τρέχουσα συλλογική σύμβαση.

Δ.Α.Σ Ο.Α.Σ.Α

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός