Χιλιάδες διαδηλωτές διαμήνυσαν: Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο-έκτρωμα



Το μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο, έξω από τη βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφιζε το αντεργατικό έκτρωμα, σφράγισε την αποφασιστικότητα των απεργών να το ακυρώσουν στην πράξη. Κάθε προσπάθεια των εργοδοτών να το εφαρμόσουν θα περάσει «από φωτιά και σίδερο». Η φωνή των απεργών της Αθήνας και των άλλων πόλεων έφθασε παντού.

Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση συνέχιζε χωρίς ντροπή να διατείνεται πως το νομοσχέδιο συμβάλλει στον «εκσυγχρονισμό» της εργασίας, στην «προστασία» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, ενώ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τον λαό να κάτσει στη γωνία και να περιμένει την κυβερνητική εναλλαγή, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε αυτή, χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν τη δική τους απάντηση.

Με τις πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις έχουν ήδη «καταψηφίσει» το νομοσχέδιο και αποκαλύψει πλατιά στους εργαζόμενους το περιεχόμενο και τον στόχο του. Με την παρακαταθήκη της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, για να υψωθεί τείχος αντίστασης στην αντεργατική επέλαση, να δυναμώσει ο αγώνας για να ξηλωθούν νέοι και παλιοί αντεργατικοί νόμοι, για να ενταθεί η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Είμαστε πάλι όλοι εδώ!»: Πρώτη στο βήμα βρέθηκε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Αυτοί έχουν τους νόμους τους και μπορούν να κηρύσσουν τις απεργίες μας παράνομες», σχολίασε, «εμείς όμως έχουμε τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα μας». (δείτε εδώ video).

Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, μετέφερε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), ξεκαθαρίζοντας πως κάθε αντεργατικό μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καλώντας σε αγώνες που θα στείλουν την πολιτική αυτή «όχι στο βάθρο των αρίστων, αλλά στον κάλαθο των αχρήστων». 

Τη μάταιη προσπάθεια της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, των υπουργών της κυβέρνησης, της ίδιας της εργοδοσίας να θέσουν εμπόδια στην απεργία, κατήγγειλε η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αθήνας. 

«Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης, κανένα κανάλι τους», ξεκαθάρισε ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος του 15μελούς του 2ου Λυκείου Περάματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών Αθήνας. «Τώρα τους πήρε ο πόνος για εμάς τους μαθητές», σχολίασε και πρόσθεσε πως όποιος νοιάζεται για το μέλλον της νέας γενιάς δίνει τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα.

«Η ελπίδα είναι εδώ», διαβεβαίωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζοντας τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών που έβαλε στον πάγο τον νόμο της διευθέτησης το 2017, κάλεσε τους εργαζόμενους «όπως τότε έτσι και τώρα» να αχρηστεύουν με τη συμμετοχή τους στην πάλη τις νέες ανατροπές. 

«Απαντήσαμε στην πράξη στην τρομοκρατία, στα ψέματα της κυβέρνησης, αλλά και στους καλοθελητές μέσα στα Σωματεία», τόνισε η Όλγα Κολιούση, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ. 

«Δίνουμε τη μάχη ενάμιση χρόνο τώρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο», υπενθύμισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας πως ο αγώνας αυτός συνδέθηκε με την πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, μπορούμε να δώσουμε περισσότερες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν θα περάσει, θα πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το κουρελόχαρτο».

«Αυτοί που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι 8 ώρες πάνω σε ένα μηχανάκι», επισήμανε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Speedex», καλώντας τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να γίνει πράξη το ξεχείλωμα του ωραρίου. 

«Καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», ξεκαθάρισε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της Ομοσπονδίας στα Ασφαλιστικά Ταμεία. «Δεύτερη σκέψη δεν υπάρχει, θα ανατρέψουμε τη ζοφερή κατάσταση με αγώνα», ανέφερε.

«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και εφοπλιστές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά πήραν απάντηση», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μεταφέροντας το κλίμα της πετυχημένης απεργίας στο λιμάνι και στα πλοία. 

Την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι σε λογιστικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες από την τηλεργασία και το τέντωμα της εργάσιμης μέρας από τα χαράματα μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, ανέδειξε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα μας βάλουν στον γύψο», είπε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μεταφέροντας τη φωνή των εργαζομένων στους δήμους. 

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις κόντρα στην προσπάθεια απεργοσπασίας και υπονόμευσης της κινητοποίησης, από την εργοδοσία και συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ, ανέδειξε η Χρυσούλα Γιαμουρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Cosmote» – «Ε-value» Αττικής. 

«Οι οικοδόμοι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις Κατασκευές σήμερα νέκρωσαν όλους τους χώρους δουλειάς», ανέφερε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι οικοδόμοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το 10ωρο και την απλήρωτη υπερωρία. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του Συνδικάτου στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος. 

Κάλεσμα στους υπερασπιστές του νομοσχεδίου «να έρθουν στην οικοδομή 8, 10 και 13 ώρες τη μέρα», για να διαπιστώσουν εξ ιδίας πείρας τα «θετικά» του νομοσχεδίου, έκανε ο Γιάννης Νικολιδάκης, από το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Το δίκιο μας δεν μπορεί να το ορίσει κανένα δικαστήριο», τόνισε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εργοδοσίας σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων. 

«Δεν θα δεχθούμε αυτό το άθλιο εργασιακό καθεστώς, δεν θα δεχθούμε να γίνουμε θεατές στην ίδια μας τη σφαγή», σημείωσε η Φιλιώ Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Αυτό το νομοσχέδιο «ορίζει διαχειριστή της ζωής μας τον εργοδότη μας», σημείωσε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Hilton», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πεταχτεί στα σκουπίδια. 

«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», τόνισε ο Λουκάς Περγαντάς, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου σε «Vodafone» – «360 connect», καταγγέλλοντας τα ατελείωτα ωράρια, το 9ωρο που ήδη εφαρμόζει η εργοδοσία, την τηλεργασία που οδηγεί σε απόγνωση ειδικά τους εργαζόμενους γονείς. 

Τη φούρια της εργοδοσίας να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προτρέποντας τους εργαζόμενους να μη δηλώνουν τις υπερωρίες με την υπόσχεση της χορήγησης ρεπό, κατήγγειλε ο Γιώργος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Wind», υπογραμμίζοντας την ανάγκη το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. 

«Θα λογαριαζόμαστε κάθε μέρα», διαμήνυσε σε εργοδοσία και κυβέρνηση ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Forthnet» – «Netmed», καθώς οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται να δουλεύουν με μισθούς και δικαιώματα στα Τάρταρα. 

Τη συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία, μετέφερε ο Δήμος Κουφόπουλος, από τον Φοιτητικό Σύλλογο των Μεταλλειολόγων.

«Και με τη σημερινή μας απεργία δείξαμε τη δύναμη των εργαζομένων», τόνισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ.

«Νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τους λέμε ότι είναι γελασμένοι», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται από αύριο σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός