ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: «Απορρίπτουμε τις χυδαίες και διασπαστικές προτάσεις της κυβέρνησης, συνεχίζουμε τον τίμιο αγώνα μας»



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Να δώσουν συνέχεια στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα για την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποφάσισαν Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα πέντε σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μετά και την συνεδρίαση του Συντονιστικού τους οργάνου, ο αγώνας ενάντια στους διαλυτικούς και εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα συνεχιστεί με μία σειρά πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα για τις 15 και 22 Ιουλίου προγραμματίζονται μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, «απέναντι στους υπουργούς της κυβέρνησης που έβαλαν την υπογραφή τους για την διάλυση και πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, που έκοψαν μισθούς, δώρα, επιδόματα και έκλεψαν το μόχθο μας, ενώ δεν διασφαλίζουν τη λειτουργία της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα Σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.

Παράλληλα τα Σωματεία θα υποβάλουν αίτημα στις τοπικές Κοινότητες των χωριών γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, να καλέσουν σε λαϊκές συνελεύσεις και να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής για τις επιπτώσεις και τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό που θα προκαλέσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.

Ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία αλληλεγγύης που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου στη Λάρυμνα, με την στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Απορρίπτουν τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης

Κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να τους ρίξει στην παγίδα της αποδοχής και συναίνεσης των απολύσεων τους, με «τυράκι» τα ψίχουλα του «κοινωνικού πακέτου – διαβατηρίου ανεργίας», τα Σωματεία τονίζουν στην ανακοίνωσή τους:

«Απορρίπτουμε τις χυδαίες και διασπαστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Ο αγώνας μας είναι τίμιος, δίκαιος, θα είναι νικηφόρος. Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, μαραζώσει ο τόπος μας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν θέλουμε καμία «χάρη», αλλά ούτε και χαρίζουμε την ζωή, μας τον ματωμένο κόπο μας. Διεκδικούμε να είμαστε συνεργασία μας, να μην σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να μην βγούμε από αυτή ούτε για ένα λεπτό της ώρας, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν με τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με το αίμα μας, τον ιδρώτα μας και τους μεγάλους διαχρονικούς αγώνες».

Προσδιορίζουν επίσης ότι 19 μήνες τώρα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βαδίζουν με το κεφάλι ψηλά και αγωνίζονται ενάντια στις κοινές αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης και των κυβερνήσεων, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για τα «φιλέτα» της ΛΑΡΚΟ, τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, τους καθοδηγούμενες μηχανισμούς διάσπασης, την ανασφάλεια, τον εμπαιγμό, πλήρη απαξίωση, τις περικοπές στις αποδοχές τους, την πανδημία.

«Κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία. Είμαστε στις δουλειές μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθούν απολύσεις και διαθεσιμότητες. Ανακτήσαμε κομμάτι των μισθολογικών περικοπών. Αναχαίτισαν με τη βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης που μας έλεγε «καλοπληρωμένους και βολεμένους», που έλεγε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι βαρέλι δίχως πάτο»».

Απαιτούν επίσης να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει ηλικία συνταξιοδότησης και να τους καταβληθεί και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται, είτε ως αποζημίωση είτε από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ως εργοδότης, πολιτικός προϊστάμενος και νομοθέτης θέλει να τους κλέψει, έχει κλέψει ήδη συναδέλφους που έφυγαν και δεν τους τα έχει καταβάλει. Με τη μέθοδο της »σαλαμοποίησης», μειώνει τις θέσεις εργασίας, μας οδηγεί στην ανέχεια για να μπορούν τα αφεντικά της να »διαλέξουν», όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Και συνεχίζουν τα σωματεία σημειώνοντας: «Τώρα η κυβέρνηση, ενώ μας είπε ότι »οι παλιοί εργαζόμενοι θα χάσουν τα οφίτσια και οι νέοι θα έρθουν για δουλειά με 600 ευρώ», ενώ μας είπε ότι »κάποιοι ενδεχομένως να μην απορροφηθούν», μας πρότεινε να »αποδεχτούμε να διώξει τους συναδέλφους που έχει σε ομηρία και έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα» πετώντας τους, το ξεροκόμματο του 1/3 από αυτό που δικαιούνται. Παράλληλα μας εκβίασε, μας είπε ότι, »αν δεν το δεχτούμε, ενδεχομένως να χάσουμε και αυτό». Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Τα μάρμαρα στα νεκροταφεία των χωριών μας, οι μισθοί πείνας που έχουν ήδη δημιουργήσει καταπατώντας τριετίες και δικαιώματα, απαντούν στα «οφίτσια» που με θράσος μας λένε ότι έχουμε »παλιοί και νέοι». Σε αυτά τα μάρμαρα »κακιά σκουριά δεν πιάνει». Σε αυτά τα μάρμαρα, έχουμε δεσμευτεί, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση όλων των εργαζομένων. Τους όρους που θα εργαζόμαστε και θα αμειβόμαστε δεν θα μας τους υποβάλλει κανένας υπουργός, εμείς εργαζόμαστε, εμείς καθορίζουμε τους όρους».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός