ΔΑΣ ΟΑΣΘ Για την πρόταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    6-9-2021

Για την πρόταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Συνάδελφοι-σσες, από την προηγούμενη ΣΣΕ του 2017 και μέχρι την μετάβαση στο νέο μετά-ΟΑΣΘ συγκοινωνιακό φορέα εμείς οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου όλες οι κυβερνήσεις και με τις επιταγές της Ε.Ε. (Κανονισμός 1370) εφαρμόζουν «πρόγραμμα» κατάργησης των δικαιωμάτων μας.
Αρχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά η ΝΔ.

Στόχος όλων αυτών, όταν ο συγκοινωνιακός φορέας μπει στη διαδικασία του τελικού ξεπουλήματος οι νέοι ιδιοκτήτες να βρουν στρωμένο και καθαρό το έδαφος στα μισθολογικά-εργασιακά και βέβαια σε συνδυασμό και με ένα πανάκριβο κόμιστρο (αυτά τα δυο πάνε πάντα μαζί) να κερδοφορήσουν γρήγορα και απρόσκοπτα.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, αυτό που μας προτείνουν διοίκηση ΟΑΣΘ, πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΕΟΑΣΘ και οι παρατάξεις του Δ.Σ. για τη νέα ΣΣΕ είναι να ξεχάσουμε όσα χάσαμε με τον κωδικό 52 (50,100,150,200 κλπ. ευρώ το μήνα), να δεχθούμε ότι οι δαπάνες που πραγματοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια για παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, φοιτητικά επιδόματα κ.α. θα παραγραφούν οριστικά, ακόμα και αυτό το γάλα ή τα ψίχουλα της δωροεπιταγής, θα αποτελέσουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ παρελθόν.
Προσπαθώντας να μας «γλυκάνουν» μας δίνουν κάτω από το τραπέζι και ΜΟΝΟ στους οδηγούς επιπλέον πλασματική νυχτερινή υπερωρία 30’ για την παραλαβή και την παράδοση του λεωφορείου δηλ. 50-60 ευρώ ΜΕΙΚΤΑ αλλά ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ 5 ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΕΣ/ΑΡΓΙΕΣ και ουσιαστικά ο λογαριασμός βγαίνει μια ή άλλη !
Με την εμπειρία του κωδικού 52 γνωρίζουμε ότι, ότι δίνεται και δεν το προβλέπει ο νόμος ή δεν εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση αύριο μια επόμενη διοίκηση μπορεί να το κόψει.
Έτσι προετοίμασε το έδαφος η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή διοίκηση της ΝΔ για να συνεχίσει τις περικοπές. Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει-φιλαράκια είναι…..

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΣΕ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το τελειωτικό χτύπημα το δίνει το άρθρο για τα ετήσια ΡΕΠΟ στο οποίο «σπάνε» οι «ντε φάκτο» 119 ετήσιες αναπαύσεις που είχαμε σε κύκλωμα με 104 ρεπό+9 εμβόλιμα (δηλ. με αίτηση του εργαζόμενου προς την υπηρεσία) +5 μέρες επιπλέον κανονική άδεια=118.
Στο εύλογο ερώτημα πως θα εναλλάσσεται το κύκλωμα εργασίας αφού όλα τα ρεπό θα είναι διήμερα η απάντηση είναι με την θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας !!
Στην ΟΣΥ της Αθήνας αυτό είναι καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια για αυτό όσοι μιλούν ευνοϊκά για την ΣΣΕ
της Αθήνας και την «αναγκαιότητα» και εμείς να υπογράψουμε μια τέτοια ΣΣΕ είτε είναι άσχετοι με το αντικείμενο, είτε συμμετέχουν στην αθλιότητα της διοίκησης της ΝΔ που θέλει να μας γυρίσει 40 χρόνια πίσω!!

Συνάδελφε-σσα, εμείς στη ΔΑΣ έχουμε πάρει την απόφαση να δώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας εδώ στον ΟΑΣΘ και στον όποιο διάδοχο φορέα.
Η ΔΑΣ πρωτοστατεί και θα πάρει πρωτοβουλίες για να μάθουν όλοι οι συνάδελφοι την αλήθεια για να ανατρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδια της εργοδοσίας. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να στρατευτούνε όλοι όσοι θέλουν η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός τους για τα καθημερινά βάσανα και τα τόσα χρόνια κοροϊδίας να πιάσει τόπο! Η ΔΑΣ θα πραγματοποιήσει ενημέρωση, περιοδείες στους χώρους εργασίας και συσκέψεις για την πρόταση για τη νέα ΣΣΕ. Αφού η διοίκηση του Συνδικάτου και οι υπόλοιπες παρατάξεις κρύβονται πίσω από τον Sars-Cov-2 και δεν θέλουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους με Γ. Συνέλευση αυτό θα το κάνει η ΔΑΣ.
Έτσι κι αλλιώς μόνο η ΔΑΣ έχει απομείνει για τους συναδέλφους, οι υπόλοιποι έχουν εξαφανιστεί!
Με όπλο την οργάνωση, την εμπειρία, τις σωστές εκτιμήσεις και επεξεργασίες που δυστυχώς δικαιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου η ΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν και τι πιστεύουν να δώσουμε ΜΑΖΙ τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Είναι αγώνας ζωής και θανάτου ο αγώνας για να μην γυρίσουμε στη δεκαετία του 1970 και ’80 όταν οι πατεράδες μας δούλευαν έξι μέρες τη βδομάδα.

Αυτό τον αγώνα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι και από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Συμμετέχουμε στο μεγάλο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 18:00 στην πλατεία ΧΑΝΘ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός