Με μηχανοκίνητη κινητοποίηση οι διανομείς απαίτησαν μέτρα προστασίας της ζωής τους



Από την σημερινή μηχανοκίνητη κινητοποίηση των διανομέων στην Θεσσαλονίκη

Από την σημερινή μηχανοκίνητη κινητοποίηση των διανομέων στην Θεσσαλονίκη


Μέτρα για την προστασία της ζωής τους αλλά και τιμωρία των υπεύθυνων για τη νέα τραγωδία με θύμα έναν 47χρονο συνάδελφό τους, απαίτησαν οι διανομείς της Θεσσαλονίκης με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ένας ακόμα διανομέας έπεσε νεκρός στην άσφαλτο, πληρώνοντας με τη ζωή του το μεροκάματο του τρόμου. Πρόκειται για έναν 47χρονο εργαζόμενο, πατέρα τριών παιδιών που χτυπήθηκε από διερχόμενο σπορ αυτοκίνητο το οποίος έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Ο 21χρονος οδηγός του οχήματος τον εγκατέλειψε και προσπάθησε να διαφύγει αλλά λίγο αργότερα εντοπίστηκε από περιπολικά της αστυνομίας και συνελήφθη.

Το ατύχημα έγινε όταν ο 47χρονος διανομέας με το μηχανάκι του, προσπάθησε να στρίψει από την οδό 25ης Μαρτίου στην κεντρική λεωφόρο Παπανδρέου (πρώην Ανθέων), όμως δεν πρόλαβε καθώς ο 21χρονος οδηγός που έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη της κεντρικής λεωφόρου και τον χτύπησε σφοδρά. Ο 47χρονος διανομέας ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διακομιδή του με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Ο 21χρονος οδηγός, την Κυριακή οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του και παρήγγειλε από τις Αρχές να συνεχιστεί το έργο της προανάκρισης για το τροχαίο δυστύχημα, προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται περιμετρικά του σημείου.

Το πρωί της Δευτέρας, οι συνάδελφοί του διανομείς πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στη συνέχεια μέχρι τα γραφεία της wolt, από την οποία απαίτησαν να καλύψει τα έξοδα της κηδείας, τα δικαστικά έξοδα αλλά και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση της οικογένειας του θύματος. Την Τρίτη θα μεταβούν στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 47χρονος και στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία στα κοιμητήρια Θέρμης όπου θα γίνει η κηδεία του.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η δουλειά του διανομέα είναι άκρως επικίνδυνη, με απρόβλεπτα περιστατικά κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Ειδικά στις περιπτώσεις που συνάδελφοι διανομείς δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα, ή με την πίεση της παράδοσης της παραγγελίας αυτά από μόνα τους δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους για τον εργαζόμενο».

Αναδεικνύει ότι «το αίμα των 40 νεκρών διανομέων την τελευταία πενταετία στην άσφαλτο «φωνάζει» την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, για την απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για τα βαρέα και ανθυγιεινά που είναι άμεση ανάγκη να επανέλθουν και για την ειδικότητα του διανομέα. Οι ευθύνες είναι τεράστιες για τις κυβερνήσεις που σιωπούν και γυρίζουν την πλάτη στις εργατικές απαιτήσεις τόσα χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες και για τους εργοδότες που στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης και του κέρδους τους έχουν μετατρέψει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους, πετώντας τους ένα ξεροκόμματο κι αφήνοντάς τους έκθετους σε κάθε κίνδυνο, φυσικό και ανθρώπινο».

Καλεί τους διανομείς σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση του Σωματείου που θα γίνει την Τρίτη στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ και σε κλιμάκωση της πάλης με συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματεία στις 4 Νοέμβρη αλλά και στην απεργία του κλάδου την Τρίτη 9 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί:

Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη. Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη. Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση. 5μερο-7ωρο. Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός