Επιβολή εξοντωτικών προστίμων από τον ΟΑΣΘ σε εργαζόμενους για τα υποχρεωτικά rapid test



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    8-11-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επιβολή εξοντωτικών προστίμων από τον ΟΑΣΘ σε εργαζόμενους για τα υποχρεωτικά rapid test

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ βρήκε ακόμα μια ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους εκφράζοντας για ακόμα μια φορά -με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων για τα υποχρεωτικά rapid test- το μίσος το δικό της και της κυβέρνησης της για τους εργάτες.
Αρχικά να πούμε ότι ούτε αφτιά θα χαϊδέψουμε, ούτε άλλοθι θα δώσουμε σε κανέναν.

Τα μέτρα προστασίας που εισηγούνται οι επιστήμονες πρέπει να τηρούνται από όλους.

Όμως η ιχνηλάτηση και τα προληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται με ευθύνη της επιχείρησης και του κράτους ΣΕ ΟΛΟΥΣ καθώς όπως γνωρίζουμε και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν τη νόσο.
Ειδικότερα στον τομέα της συγκοινωνίας η κινητικότητα των εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας είναι πολύ μεγάλη και θα έπρεπε να παρθούν ειδικά μέτρα που ποτέ δεν έκαναν Υπουργείο και ΟΑΣΘ για αυτό είχαμε και τα τραγικά αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα με τους 7 νεκρούς συναδέλφους και τα εκατοντάδες κρούσματα.

Και ενώ ξανά αυτές τις μέρες υπάρχει συρροή κρουσμάτων, συγκεκριμένα στην αποθήκη ανταλλακτικών του αμαξοστασίου του Φοίνικα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο!
Έχουν πραγματοποιηθεί μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του αμαξοστασίου;; Όχι !

Αντίθετα, την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΟΑΣΘ θυμήθηκε δυο μήνες μετά από την λήψη της απόφασης για τα υποχρεωτικά τεστ να επιβάλει εξοντωτικές κυρώσεις στους εργαζόμενους που φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ!

1ον Γιατί τώρα ;;
Ο ΟΑΣΘ από την αρχή εφαρμογής του μέτρου εδώ και δυο μήνες δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να εντοπιστούν τυχόν παραλείψεις από κάποιους εργαζόμενους σχετικά με τα τεστ που υποχρεούνταν να κάνουν.
Δηλ. η διοίκηση του ΟΑΣΘ άφησε ανεξέλεγκτη μια κατάσταση και τώρα απλά έρχεται να εισπράξει για λογαριασμό της κυβέρνησης τα πρόστιμα ;;
Με όσους συναδέλφους συνομιλήσαμε από αυτούς που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα μας είπαν ότι κανένας δεν τους ενόχλησε όλο αυτό το διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι με την προηγούμενη διαδικασία των self test υπάλληλος του ΟΑΣΘ επέβλεπε και όταν εντόπιζε κενό ενημέρωνε τους εργαζόμενους την υποχρέωση που είχαν παραλείψει.
Τώρα γιατί δεν έγινε αυτό ;;
Όλες οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες έχουν εντεταλμένο υπάλληλο που από την αρχή της ισχύος του μέτρου ασχολείται καθημερινά με τις βεβαιώσεις των εργαζομένων, ο ΟΑΣΘ δεν έχει ευθύνη που άφησε να περάσει ένα τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να ελέγχει αν καταχωρήθηκαν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία;

2ον Η πράξη επιβολής των προστίμων βεβαιώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 48 ωρών.
Έχουμε στα χέρια μας βεβαιώσεις συναδέλφων που αναφέρουν ότι το πρόστιμο αφορά την περίοδο 27 Σεπτέμβρη με 30 Οκτώβρη δηλ. ένα μήνα πίσω !!

3ον Υπάρχουν πολλά «μπερδέματα» όσον αφορά την πραγματοποίηση των τεστ.
Τεστ που πραγματοποιήθηκαν δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ενώ οι εργαζόμενοι που τα έχουν πραγματοποιήσει μπορούν να το αποδείξουν καθώς υπάρχουν τα στοιχεία στο ιδιωτικό κέντρο που πραγματοποίησαν το τεστ.
Υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι είχαν κανονική άδεια και δεν πήγαιναν στη δουλειά ωστόσο τους επιβλήθηκε πρόστιμο και μάλιστα 1.500 ευρώ !

Η λογική του να κάνει ένσταση εντός 2 ημερών ο εργαζόμενος με βάση το νόμο για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη γιατί ενώ ο μισθός θα αφαιρεθεί ΤΩΡΑ, η ένσταση και εάν το πράγμα καταλήξει στα δικαστήρια ακόμα κι αν δικαιωθεί κάποιος αυτό θα γίνει μετά από 1,2 κλπ. χρόνια.

4ον Η διοίκηση του ΟΑΣΘ στην ουσία θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και όχι να τους νουθετήσει γιατί τι άλλο μπορεί να συμβαίνει όταν τα πρόστιμα που έχει επιβάλει φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 900 αλλά και τα 1500 ευρώ ;;
Δηλ. ο εργαζόμενος θα πρέπει να χάσει 1 ή και 1,5 μηνιάτικο !!
Τελικά όντως έχει σχέδιο κυβέρνηση και εργοδοσία για την πανδημία και συνοψίζεται στο εξής:
Αν δεν πεθάνουμε από κορωνοιο θα πεθάνουμε κυριολεκτικά από την πείνα.

Κατά τη γνώμη μας 1 μήνα περίπου πριν τις εκλογές του Συνδικάτου τέτοιες ενέργειες μας βάζουν σε σοβαρές σκέψεις για τον χρόνο που επιλέχθηκε να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες.
Το κάνουμε καθαρό και στην διοίκηση του ΟΑΣΘ και στην κυβέρνηση:
Η τρομοκρατία και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων δεν θα αφήσουμε να περάσει

Διεκδικούμε :

Εξαντλητική προσωποποιημένη ενημέρωση από το γιατρό εργασίας και ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να δοθούν απαντήσεις στις απορίες και στα ερωτήματα με τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την ωφέλεια του εμβολιασμού.
Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση.
Συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε σχολεία, σχολές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόπους δουλειάς. Δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά.
Επίταξη ιδιωτικών οχημάτων ΜΜΜ για την ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών και την πύκνωση των δρομολογίων
Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διατεθούν κατά προτεραιότητα όσα χρήματα απαιτούνται για την ένταξη λεωφορείων του ΟΑΣΘ στην κυκλοφορία και την αγορά καινούργιων.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κρίσιμες ειδικότητες, να μην κάνει καμία σκέψη η κυβέρνηση για εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ !

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός