Το «υπόγραψε και μη ερεύνα» δεν θα περάσει



21-2-2022

Το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού διακινεί μέσω των αμαξοστασίων μία υπεύθυνη δήλωση για υπογραφή από τους εργαζόμενους που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Με την υπογραφή μας σε αυτήν την υπεύθυνη δήλωση θα δίνουμε το δικαίωμα στην εταιρεία να κόβει το επίδομα και να ζητάει αναδρομικά τα ποσά που αναλογούν σε περίπτωση που δεν ενημερώσουμε έγκαιρα για την εξέλιξη των σπουδών των παιδιών μας.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ έκανε παρέμβαση στον αρμόδιο διευθυντή ώστε να διευκρινιστεί και να δικαιολογηθεί η παραπάνω ενέργεια.
Η απάντηση ήταν ότι αυτό γίνεται για λόγους μείωσης της γραφειοκρατίας.
Θεωρούμε ότι ο λόγος αυτός αποτελεί πρόφαση που καλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς της Διοίκησης.
Αντιθέτως η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει το επίδομα με την πρώτη κατάθεση βεβαίωσης σπουδών χωρίς την επανάληψη αυτής καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών αλλά και αναδρομικά λόγω καθυστέρησης υποβολής βεβαιώσεων επειδή κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα καθυστερούν την έκδοση τους.

Δεν πρέπει να υπογράφουμε οτιδήποτε μας πασάρουν, δήθεν για το καλό μας ενώ αποσκοπεί αλλού.
Το «υπόγραψε και μη ερεύνα» δεν θα περάσει.

Τέτοιες ενέργειες σκοπό έχουν να εκφοβίσουν, να εξοικειώσουν τους εργαζόμενους σε συνεχείς δηλώσεις <<υποταγής>> και να τους παγιδεύσουν, όπως στην περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν κάνει μετεγγραφή από την επαρχία στην Αθήνα ακόμα και εν μέσω ακαδημαϊκού έτους.

Πριν λίγο καιρό μας υποχρέωσαν να δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε επιχειρηματία των σούπερ μάρκετ για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε (το γάλα) και το μετέτρεψαν σε φακές και χαρτί υγείας.
Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα προσωπικά μας στοιχεία και αν βρίσκονται στο σκληρό δίσκο κάποιας πολυεθνικής που «δίνει δουλειά» σε γόνους αρίστων…
Την επόμενη φορά θα μας ζητήσουν έλεγχο DNA για να δουν αν είναι δικά μας τα παιδιά και να μας δίνουν το επίδομα.
Τα παιδιά που σπουδάζουν έχουν αυτοδικαίως την φοιτητική ιδιότητα για τουλάχιστον 4+2 ή 5+2 χρόνια με βάση τους νόμους που ψήφισαν οι «Άριστοι» που μας κυβερνούν και μας διοικούν.

Όσο καταθέτουμε νόμιμες βεβαιώσεις δικαιούμαστε το επίδομα, ακόμα και αν διακόψουν τις σπουδές για ανώτερα βία μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να υπογράψει κάτι σαν αυτό:
« Σας καταθέτω βεβαίωση του τέκνου μου………………και δηλώνω υπεύθυνα ότι εάν για οποιαδήποτε λόγο διακοπούν οι σπουδές του ή μεταγραφεί στην Αθήνα, εφόσον σπουδάζει στην επαρχία, θα ενημερώσω άμεσα την υπηρεσία μου.
Σε περίπτωση παράλειψης έγκαιρης ενημέρωσης, αποδέχομαι την περικοπή από την μισθοδοσία μου, του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο διάστημα από τη διακοπή των σπουδών ή του επιδόματος επαρχίας, αναδρομικά».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός