Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    6-7-2022

Συνάδελφοι-σσες, στο Δ.Σ. στις 2-7 υπήρξε ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων σε σχέση με το πρόγραμμα και τη μορφή των κινητοποιήσεων (Στάσεις Εργασίας, 24ωρες Απεργίες).

Ωστόσο και όσο αφορά το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων δηλ. το πλαίσιο και το τι διεκδικούμε από τη διοίκηση και την κυβέρνηση η ΔΑΣ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση καθώς η κυβέρνηση αθέτησε πλήρως τις όποιες «δεσμεύσεις» και συμφωνίες έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την ΣΣΕ αλλά και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα όπως π.χ. την αναδρομική καταβολή από το 2016 του 10% των Δώρων, Επιδομάτων Αδείας, Κωδ. 52, τα 600 ευρώ που περικόπηκαν μέχρι ΚΑΙ αυτό το μήνα από τους περισσότερους συναδέλφoυς (και από κάποιους περισσότερα) για το «Ανθυγιεινό Επίδομα» και το «Θέσης Ευθύνης» κ.α.
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους από το Γενάρη του 2022 που το προεδρείο και οι άλλες παρατάξεις του Δ.Σ. στήριξαν την πρόταση για τη ΣΣΕ και μέχρι σήμερα είμαστε ακόμα ξεκρέμαστοι και δεχόμαστε συνεχή χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Η ΔΑΣ δικαιώθηκε για την τότε εκτίμηση της για απόρριψη του σχεδίου του Υπουργείου για τη ΣΣΕ και την πρόταση της για ΑΜΕΣΗ έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων ! Στερνή μου γνώση…..
Το ελάχιστο που κατά τη γνώμη μας πρέπει να συμπεριλάβουμε στις διεκδικήσεις μας είναι :
Αύξηση του μισθού σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό («τρέχει» με 12%)
-Επιστροφή των ΡΕΠΟ και κύκλωμα 119 αναπαύσεων
-Επαναχορήγηση της φιάλης του Γάλακτος
-Άμεση αναδρομική καταβολή όλων των χρημάτων που κόπηκαν τους προηγούμενους από τα επιδόματα του «ανθυγιεινού» και «θέσης ευθύνης»
-Επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν παράτυπα για τα πρόστιμα των rapid test
-Επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης του 2112 (15.000) για όλους.
-Κατάργηση των υπερωριών από τα ωράρια των οδηγών με αλλαγές βαρδιών στα τέρματα
Στο Δ.Σ. προτείναμε στις Στάσεις Εργασίας και στις 24ωρες Απεργίες να γίνουν συγκεντρώσεις αλλά το προεδρείο δεν το δέχτηκε πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο γιατί αφήνει «κενό» στα διάφορα ΜΜΕ να διαστρεβλώνουν και να μας επιτίθενται με ψέματα και συκοφαντίες.
Επίσης τονίσαμε ότι δεν μπορεί στα εξώδικα που αποστέλλονται πριν από τις κινητοποιήσεις από το προεδρείο προς τον εργοδότη ΟΑΣΘ να μην περιλαμβάνεται στα αιτήματα η επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων από τα επιδόματα του «ανθυγιεινού» και «θέσης ευθύνης» γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δίνουμε το δικαίωμα στον ΟΑΣΘ να μην τα επιστρέψει ΠΟΤΕ !!
Σήμερα η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι τραγική και οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο και με παράδειγμα τους αγώνες άλλων συνδικάτων ( Οικοδόμοι, COSCO κλπ) που υπέγραψαν ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ώστε να επιλέγουμε κάθε φορά την κατάλληλη μορφή δράσης και τον κατάλληλο χρόνο για να κρατήσουμε δυνάμεις για την κορύφωση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει την ΕΒΔΟΜΑΔΑ της ΕΚΘΕΣΗΣ που θα είναι και προεκλογική περίοδος !!
Σε αυτό το σχεδιασμό ως εργαζόμενοι πρέπει να εντάξουμε και το Πανθεσσαλονίκειο Συλλαλητήριο για τη Συγκοινωνία για το οποίο κυκλοφορούν έντυπα υπογραφών ώστε η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική να δοθεί όχι μόνο από εμάς τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ αλλά από κοινού με φορείς της πόλης (εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιουχικές οργανώσεις, τοπικά συμβούλια κλπ.)
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν ΟΛΑ τα αιτήματα μας και δεν δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα.

Σε αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς συνάδελφος, ούτε βήμα πίσω !!

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός