Αγώνας τώρα ενάντια στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση



14-9-2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι-σσες, κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο – καρμανιόλα, που έρχεται να σαρώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει, ενώ συνεχίζει το ίδιο νομοσχέδιο, την ιδιωτικοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών δίνοντας επιπλέον 25% συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά επιτρέπονται προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες εργαζόμενων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμό του ΑΣΕΠ.

Ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα σε προσλήψεις μέσω δουλεμπορικών γραφείων με σύμβαση δανεισμού εργαζόμενων, ενώ επιτρέπει τη μεταφορά εργαζόμενων μεταξύ των εταιριών που εντάσσονται στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. δηλαδή στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Έτσι θα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και σε δικαιώματα και σε μορφή σχέσεων εργασίας (αόριστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί –δανεικοί) και μισθολογικά, που θα απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο εργασίας, από τον ίδιο εργοδότη.

Αυτονόητο είναι ότι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή οι εργολαβικοί – δανεικοί, είναι εργαζόμενοι χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο με το άρθρο 42 δίνει παράταση για ακόμη 1 χρόνο στα ΚΤΕΛ και 25% επιπλέον συγκοινωνιακό έργο, συνεχίζοντας την ιδιωτικοποίηση της Ο.ΣΥ. δίνοντας ζεστό χρήμα στους ιδιώτες-κοράκια των Αστικών Συγκοινωνιών που έχουν εργαζομένους με μισθούς πείνας, οι οποίοι δουλεύουν πολλές φόρες 16 ώρες στο τιμόνι.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ έχουν τεράστια ευθύνη που με την αφωνία τους αλλά και τον χειρισμό τους το Σεπτέμβριο του 2020 μπήκαν τα ΚΤΕΛ στην Αστική Συγκοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στην Αστική Συγκοινωνία.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ώστε να πάρουμε αποφάσεις.

Το κλίμα αναμονής που καλλιεργούν εδώ και χρόνια οι παρατάξεις του συνδικάτου είναι καταστροφικό, δίνει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία να περνάει την αντιλαϊκή πολιτική.

Να σταματήσουν να μοιράζουν καρέκλες στα γραφεία κίνησης, προς εξαγορά ψήφων, και να οδηγήσουν το κλάδο σε Γενική Συνέλευση.

Να σταματήσουν να περιφέρονται σε αμαξοστάσια και αφετηρίες και να διαδίδουν ότι έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση για ΣΣΕ με κουπόνια, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική που δίνει ζεστό χρήμα προκαταβολικά σε μονοπωλιακούς ομίλους, με vouchers και pass, να παρουσιάζουν τα ψίχουλα σε είδος ως ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Το προεδρείο του συνδικάτου δεν έχει καταθέσει καμιά πρόταση για ΣΣΕ ούτε έχει πάρει έγκριση από τους εργαζόμενους για υπογραφή.

Η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση για ΣΣΕ που απαντάει στις σημερινές ανάγκες των εργαζόμενων είναι η πρόταση της ΔΑΣ-ΟΑΣΑ.

Θέλουν με το ζόρι να μας κάνουν να συνηθίσουμε να ζούμε μισή ζωή, να προσπαθούμε συνέχεια να επιβιώνουμε όπως-όπως, χαμηλώνοντας τον πήχη των απαιτήσεων μας, να ψάχνουμε συνέχεια πως θα βρούμε δεύτερη και τρίτη αν χρειαστεί δουλειά, γιατί ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τις βασικές ανάγκες, να μας πείσουν ότι το να πεινάμε, να κρυώνουμε, να σκάμε από τη ζέστη, να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού είναι μια κανονικότητα το 2022.

Και πρέπει να προσαρμοστούμε, όπως λέει και ο υπουργός της κυβέρνησης ΠΕΤΣΑΣ. “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει” .

Οργανώνουμε τον Αγώνα και την Αλληλεγγύη μας γιατί δεν μας μένει τίποτα άλλο, δεν έχουμε πλέον άλλα για να πληρώσουμε! Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Τον γνωρίζουμε το δρόμο. Μας τον έδειξαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν με εργοδότες και αντεργατικούς νόμους και πέτυχαν νίκες.

Να συντονίσουμε ένα μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα, μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, συμπορευόμενοι με τη ΔΑΣ-ΟΑΣΑ και αντί να έχουμε εμείς δύσκολο χειμώνα όπως θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να έχουν αυτοί βαρυχειμωνιά με τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ την πάλη μας και προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες να συμμετέχουν στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 7μμ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός