ΟΧΙ στα βολέματα συνδικαλιστών !



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21-11-2022

Συνάδελφοι-σσες σε άλλους εργασιακούς χώρους τα σωματεία και οι συνδικαλιστές δίνουν τη μάχη για ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών (βλ. π.χ. Ομοσπονδία Οικοδόμων με 38% αύξηση), ενάντια στις απολύσεις (βλ. π.χ. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ), για εργασιακά δικαιώματα (βλ. π.χ. την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων της COSCO) κλπ.
Οι πολύ μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στις τεράστιες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό, για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ήταν προϊόν αυτής της δουλειάς «από τα κάτω» των συνδικαλιστών και των πρωτοβάθμιων σωματείων και θα υπάρξει και συνέχεια γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις απεργιακές συγκεντρώσεις, παρόλο που ήταν καλύτερη από προηγούμενες πανελλαδικές απεργίες, παραμένει πολύ μικρή σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και της απάντησης που πρέπει να δώσουμε μαζί με τους άλλους εργαζομένους για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Φυσικά και υπάρχουν αιτίες για το ότι ο κόσμος δεν ακολουθεί τις αποφάσεις του Συνδικάτου για παράδειγμα : η απογοήτευση από τις συνεχείς ήττες, οι επαναλαμβανόμενες αναστολές των κινητοποιήσεων ειδικά την πιο κρίσιμη στιγμή πριν τη ΔΕΘ, η οργανωτική διάλυση και απονεύρωση του Συνδικάτου.
Π.χ. αντί οι συνδικαλιστές του προεδρείου του Συνδικάτου και ολόκληρου του Δ.Σ. να «οργώνουν» τα αμαξοστάσια και τα τέρματα για να ενημερώνουν και να οργανώνουν τον αγώνα αυτοί είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς ενώ για την ενημέρωση των εργαζομένων ζητάνε από τους συναδέλφους να περάσουν από τα γραφεία του Συνδικάτου.

Πρόσφατα ο ΟΑΣΘ επανέφερε στα γραφεία (στην υπηρεσία «κίνησης» και στο συγκοινωνιακό σχεδιασμό) συνδικαλιστικά στελέχη και εκπροσώπους παρατάξεων της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, του ΔΡΟΜΕΑΣ και της ΔΑΚΕ. Μάλλον έτσι εννοούν κάποιοι την επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης που και αυτή έκανε τα δικά της ρουσφέτια ημετέρων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι τυχαίες και εξυπηρετούν τις πελατειακές σχέσεις και το «χτίσιμο» παραταξιακών και κομματικών στρατών.
Έχετε πείρα πλέον ότι αυτοί οι «στρατοί» είναι που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα βάζουν πλάτη για να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική και οι μειώσεις μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι τοποθετήσεις σε τμήματα και διευθύνσεις πρέπει να γίνονται κατόπιν ανακοίνωσης/πρόσκλησης του Οργανισμού και μετά από αξιολόγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των αιτήσεων των ενδιαφερομένων όπως γίνεται κάθε τρία χρόνια για τους υπεύθυνους γραφείου, για τους τμηματάρχες κλπ. με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, και όχι με «φωτογραφικές» τοποθετήσεις.
Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιου είδους επιλογές της διοίκησης του ΟΑΣΘ.
Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια για χάρη κανενός και όσο μας αφορά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη των συναδέλφων μας και θα τα καταγγέλλουμε.
Το Συνδικάτο μας πρέπει να είναι θεματοφύλακας και υπερασπιστής του δίκιου και να μην ανέχεται τέτοια φαινόμενα.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτό πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη και να απαλλαγούμε από ηγεσίες και συνδικαλιστές που στο όνομα της υπεράσπισης των πολλών συναλλάσσονται με την εργοδοσία πίσω από κλειστές πόρτες για τους «λίγους και εκλεκτούς».
   Εμείς οι πολλοί που παράγουμε τον πλούτο δεν έχουμε ανάγκη από «πρίγκιπες» και κηφήνες.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουμε το σωματείο στα δικά μας χέρια για να υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός