ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ



9-8-2023

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η κυβέρνηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, δια στόματος του υπουργού εργασίας, εξήγγειλε και αργότερα επιβεβαίωσε δημοσιεύματα, για την κατάθεση ενός αντιδραστικού και εκτρωματικού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες, που γυρίζει το χρόνο πίσω, τουλάχιστον δύο αιώνες για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, μετά από εντολές της μεγαλοεργοδοσίας και εφαρμόζοντας την οδηγία της εργασιακής γαλέρας 2019/1152 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το αντεργατικό έκτρωμα που έχει στα σκαριά θέλει να νομιμοποιήσει τη δεκαεξάωρη δουλειά σε περισσότερους εργοδότες και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, δηλαδή, έχοντας το τηλέφωνο, σκουλαρίκι, ο εργαζόμενος θα περιμένει τον εργοδότη να τον ειδοποιήσει για δουλειά μέχρι και λίγες ώρες πριν την έναρξη της εργασίας, για όσο τον χρειάζεται και πληρώνοντάς τον με την ώρα.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που φοβίζει το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του είναι η οργανωμένη, ταξική πάλη, στο τερατούργημα που φέρνει προβλέπει εκτός από τις αστικές ευθύνες που περιλαμβάνει ο νόμος Χατζηδάκη και ποινικές ευθύνες σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που περιφρουρούν την απεργία τους, μην επιτρέποντας την απεργοσπασία της εργοδοσίας, με ποινές φυλάκισης και εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα.

Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι αυτό το βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο που θέλει ακόμα πιο λυμένα τα χέρια του για να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, απαλλαγμένο ακόμα και από τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει για τον εργαζόμενο λαό, ώστε να αυξήσει την κερδοφορία του και την ανταγωνιστικότητά του.

Στον 21ο αιώνα με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, αντί οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μας, οι εργοδότες θέλουν να επιβάλλουν δουλειά περισσότερη ακόμα και από ήλιο σε ήλιο, να απασχολούν τους εργαζόμενους στη δούλεψή τους κατά παραγγελία, όπως θέλουν, για όσο τους θέλουν και με την αμοιβή που αυτοί θέλουν . Επιζητούν να «γυρίσουν» τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας, αιώνες πίσω και να επιβάλλουν στους εργαζόμενους έναν εργασιακό μεσαίωνα. Και ταυτόχρονα προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων, βάζοντας ακόμα περισσότερα εμπόδια, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα και την υπεράσπιση της απεργίας που τόσο πολύ φοβούνται. Για αυτό και βάζουν τις κυβερνήσεις τους να προωθούν τέτοια νομοθετικά εκτρώματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023, ύστερα από κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ. , σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας, ενάντια σ’ αυτές τις αντεργατικές εξαγγελίες και προθέσεις της κυβέρνησης.

Αυτό ήταν το πρώτο αγωνιστικό βήμα, η πρώτη απάντηση των εργαζομένων απέναντι στα εγκληματικά σχέδια μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης.

Τους ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους, ότι τα σχέδια τους να δημιουργήσουν σκλάβους του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να περάσουν. Θα βρουν απέναντί τους ένα ισχυρό, συμπαγές τοίχος αποφασισμένων εργαζομένων που με τον οργανωμένο αγώνα τους θα αποκρούσει κάθε τέτοια πρόθεση. Και σ’ αυτό δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν ούτε με φυλακίσεις ούτε με πρόστιμα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σημαίνουμε συναγερμό σε όλους τους εργαζόμενους και στον κλάδο μας. Σας καλούμε σε αυξημένη επαγρύπνηση ώστε αν και όποτε προσπαθήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο που αποτελεί μνημείο αντεργατικών εξελίξεων να πάρει μαζική, σύσσωμη αγωνιστική απάντηση για να καταλάβει ότι τα σχέδια της δεν θα περάσουν.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι πλειοψηφίες των σωματείων του χώρου μας σφυρίζουν αδιάφορα. Όχι μόνο δεν κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας αλλά δεν έκαναν ούτε τον κόπο να καταναλώσουν μία σταγόνα μελάνι για να ενημερώσουν τον κλάδο για το νομοσχέδιο – τερατούργημα που απεργάζονται το κεφάλαιο και η κυβέρνηση. Και ο λόγος που λάμπουν δια της απουσίας τους δεν είναι μόνο τα καλοκαιρινά μπανια τους. Είναι και ο ρόλος που παίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα που θέλει τους εργαζόμενους, χωρίς ενημέρωση, «υπνωτισμένους» , απογοητευμένους ώστε να κλαίνε τη μοίρα τους, να μην πιστεύουν στις δυνάμεις τους για να μην διεκδικούν την ίδια τους τη ζωή. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην εργοδοσία και στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, εξαργυρώνοντάς τις με καρέκλες και προνόμια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η Δ.Α.Σ. – Ο.Α.Σ.Α. σας καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα. Να μην επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η βαρβαρότητα. Να μην επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί και να γενικευτεί η σκλαβιά.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ!
Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός