Νίκη των Εργαζομένων της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.



ΦΕΒΑΡΗΣ 2024

Νίκη των Εργαζομένων της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης χαιρετίζουμε την πρόσφατη θετική εξέλιξη της αύξησης των αποδοχών σας και της υποχώρησης της εργοδοσίας σε ορισμένους από τους απαράδεκτους όρους της ατομικής σύμβασης που σας υποχρέωσε εκβιαστικά να υπογράψετε με το πιστόλι στον κρόταφο στο τέλος του 2023.

Το ότι η εταιρία δεσμεύεται για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ (μαζί με τροφεία) χωρίς να υπολογίζονται υπερωρίες και εξαιρέσιμες είναι η απόδειξη ότι οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα !
Γιατί όμως η εργοδοσία στο μικρό χρονικό διάστημα των δυο μηνών από εκεί που ήταν ανένδοτη ξαφνικά άλλαξε στάση ;; Τι προηγήθηκε αυτής της απόφασης της ΚΤΕΛ ;

Η έντονη αντίδραση των εργαζομένων και η κινητοποίηση τους αποτέλεσε την «καύσιμη ύλη» για τα όσα ακολούθησαν

1. Υπήρξε άμεση αντίδραση και συνάντηση με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας της ΚΤΕΛ από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΣΜΕ και της Εργατικής Ενότητας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
2. Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν τους χώρους εργασίας και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συσκέψεις.
3. Στις συσκέψεις με τους εργαζόμενους του ΚΤΕΛ έγινε αναλυτική ενημέρωση για τον παραπέρα συντονισμό των κινήσεων.
4. Βγήκαν καταγγελτικά Δελτία Τύπου και οι δημοσιεύσεις πήραν μεγάλη πανελλαδική έκταση.
5. Έγιναν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό.
6. Παρενέβη και η Ομοσπονδία (ΟΣΜΕ) με καταγγελία προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
7. Παράλληλα αποχώρισαν αρκετοί εργαζόμενοι σε αναζήτηση νέας εργασίας με αποτέλεσμα η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να μην μπορεί να βρει αντικαταστάτες οδηγούς και να αδυνατεί να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του επιβατικού κοινού στις γραμμές που της εκχωρήθηκαν.
Όλες αυτές οι κινήσεις των εργαζομένων δεν πέρασαν απαρατήρητες από την εργοδοσία που τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά και στον κίνδυνο να χάσει συγκοινωνιακό έργο και να μειωθεί η κερδοφορία της.
Από τα παραπάνω προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα πως όταν τολμούν και βγαίνουν μπροστά οι εργαζόμενοι με καλά προετοιμασμένο σχέδιο τότε η εργοδοσία χάνει και οι εργαζόμενοι κερδίζουν !
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να αφαιρεθούν στο σύνολο τους και οι υπόλοιπες δυσμενείς διατάξεις των ατομικών συμβάσεων. Τώρα πρέπει να διεκδικήσετε :
-Yπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία
-Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθολογικούς και εργασιακούς όρους για όλους τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία.
Αποδεικνύεται πως η δύναμη των εργαζόμενων όταν παλεύουν για το δίκιο τους μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Η δύναμη αυτή μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι σε σωματεία και μέσα από αυτά οργανώνουν συλλογικά και αποφασισμένοι τις δράσεις τους.

Τολμήστε να προχωρήσετε σε ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα πάει παραπέρα τον αγώνα σας.

Όλοι στην 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 π.μ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός