24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 17 Απρίλη και Στάση Εργασίας τις προηγούμενες μέρες



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 8-4-2024

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί όλους τους συναδέλφους σε συναγερμό τόσο για το θέμα της δημιουργίας του νέου φορέα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο και για το θέμα της νέας ΣΣΕ.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τον «Νέο ΟΑΣΘ» σημαίνουν παραπέρα συρρίκνωση του ΟΑΣΘ με εκχώρηση νέου «πακέτου» λεωφορειακών γραμμών στους ιδιώτες.
Ο κάθε νέος νόμος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο γιατί υπηρετεί τις πολιτικές της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμηθείτε τους νόμους που πέρασαν για τον ΟΑΣΘ εδώ και 25 χρόνια και τα τραγικά αποτελέσματα που επέφεραν στις μισθολογικές και εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Οι διάφορες «φήμες» περί «Δημοσίου» κλπ. δεν έχουν καμία βάση και κυκλοφορούν σκόπιμα για να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους μπροστά σε μια ακόμα πολύ αρνητική εξέλιξη.
Τα χρήματα που ετοιμάζονται να «τσεπώσουν» οι ιδιώτες πάροχοι με το νέο νόμο, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370 και τους Διεθνείς Διαγωνισμούς για το συγκοινωνιακό έργο, είναι προφανές ότι θα βρεθούν από τους εργαζόμενους και συνολικά από το λαό.
Για αυτό και το Υπουργείο βρίσκει πολύ «ακριβή» ακόμα και αυτήν την πρόταση για ΣΣΕ της πλειοψηφίας του Συνδικάτου που δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς παρά μόνο Τροφεία και Δωροεπιταγές.
Οι πρόσφατες προσλήψεις των νέων συναδέλφων -οδηγών 2ης ταχύτητας- που δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα δημιουργούν τετελεσμένα, βάζουν στο στόχαστρο τους πάντες και πρέπει να αντιδράσουμε !
Η γραμμή του προεδρείου της αναμονής και της διαπραγμάτευσης δίνει χρόνο και βάζει σε θέση ισχύος τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και το Υπουργείο και έχει αποτύχει παταγωδώς.
Διατηρεί παλιότερες απώλειες και τελικά σήμερα επιδεινώνει κι άλλο τη θέση των εργαζόμενων.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου στα γραφεία του συνδικάτου και η ενημέρωση του από το προεδρείο για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ ;;
ΚΑΝΕΝΑ ! Τόσο «γραμμένους» μας έχει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός !
Από την άλλη πλευρά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 δις ευρώ παρουσιάζουν οι στατιστικές υπηρεσίες του κράτους. Αυτός είναι ο δικός μας ιδρώτας και το αίμα μας αλλά βέβαια στις δαπάνες του κράτους προηγούνται οι πολεμικές (τις λένε «αμυντικές») των 7 δις ευρώ το χρόνο, η φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα, τα τεθωρακισμένα και τα βλήματα πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόσα άλλα….

Ως εδώ όμως με την χρόνια κοροϊδία και την απαξίωση.
Απαιτούμε Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και αποκατάσταση όλων των αδικιών εις βάρος μας.

Δίνουμε συνέχεια στην ιστορική απεργία της 28 Φλεβάρη που συνδύασε στο περιεχόμενο της, τις αγωνίες, το θυμό, την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου του λαού για όσα τραγικά ζει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα. (Ακρίβεια, φόροι, ανεργία, κατασχέσεις σπιτιών, κρατικά εγκλήματα-Τέμπη)
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις τόσο την Τετάρτη 17 Απρίλη στην 24ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ, όσο και στη Στάση Εργασίας στο ενδιάμεσο των βαρδιών που συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Συνδικάτου να πραγματοποιηθεί πριν την Απεργία και αναμένουμε την οριστικοποίηση της.
Να πλημμυρίσουμε ξανά τους δρόμους της πόλης βάζοντας μπροστά το διεκδικητικό μας πλαίσιο που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.
Διεκδικούμε : Ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών χωρίς συμμετοχή ιδιωτών με αυξήσεις +10% των μισθών για όλους τους εργαζόμενους, με συμβάσεις αορίστου και αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων, με απόδοση όλων των χρωστούμενων χρημάτων (συνολικά 12 εκ. ευρώ) από τον ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους για να αναταχθεί ο Συνταξιοδοτικός Λογαριασμός που έχει κλείσει, με αύξηση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης τουλάχιστον στα 15.000 για όσους συμπληρώνουν 20 χρόνια υπηρεσίας, με κατάργηση του άρθρου 32 του ν.4903 -Έκθεση Γαλατά- και επιστροφή των παράτυπων προστίμων για τα rapid test.

Όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απρίλη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 π.μ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός