Για το επικίνδυνο περιστατικό στη γραμμή 879



13-6-2026

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, άλλο ένα επικίνδυνο περιστατικό προστίθεται στη λίστα των κατά τα άλλα αναβαθμισμένων αστικών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα χθες αργά το βραδύ λεωφορείο της Κοινοπραξίας που εκτελούσε τη λεωφορειακή γραμμή 879 προσέκρουσε με ταχύτητα πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ.

Ο οδηγός κατέρρευσε πάνω στο τιμόνι με αποτέλεσμα το λεωφορείο να περάσει στο αντίθετο ρεύμα να ακολουθήσει σύγκρουση με 3 τραυματίες επιβάτες.

Τα περιστατικά αυτά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των επιβατών δεν έχουν τελειωμό, από λεωφορεία που αρπάζουν φωτιά εν κινήσει έως και συναδέλφους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στο τιμόνι της δεύτερης δουλειάς.

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ρισκάρουμε ή πληρώνουμε πλέον με τη ζωή μας, τη βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής με τη δημοσιονομική πειθαρχία, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την πολεμική οικονομία κι εμπλοκή, με αντεργατικούς νόμους όπως αυτόν της γενίκευσης της 13ωρης σκλαβιάς. Έχει γίνει κανόνας τα δεδουλευμένα ρεπό με 30 μέρες το μήνα δουλειά και η δεύτερη εργασία χωρίς ξεκούραση, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας στο τιμόνι πάνω να λιποθυμούν, να τους παίρνει ο ύπνος, να πεθαίνουν, με επιβάτες τραυματίες, στα νοσοκομεία.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών για τις αστικές συγκοινωνίες, όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν μέχρι και σήμερα τη χώρα. Είναι οι επιλογές της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με τη σχέση κόστους – οφέλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα για εργαζόμενους και επιβάτες.

Στο χθεσινό περιστατικό με το λεωφορείο της Κοινοπραξίας από θέμα τύχης άλλη μια φορά δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως πέρσι, πριν ένα χρόνο, όπου κατέρρευσε η συναδέλφισσα που δούλευε συνεχόμενα 16ωρα στην κοινοπραξία και συγκρούστηκε με άλλο σταθμευμένο λεωφορείο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό άνω των 50 ανθρώπων.

Η καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και οι επιβάτες συνεχίζει να είναι άθλια κι επικίνδυνη, παρά τις φιέστες για τη δήθεν αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών που παρουσιάζει η κυβέρνηση, θέλοντας να επιδείξει ένα ανύπαρκτο έργο ειδικά τώρα που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Η μοναδική έννοια της κυβέρνησης είναι οι αστικές συγκοινωνίες να αποτελούν πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό προωθούν την ιδιωτικοποίηση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το χθεσινό πολύ επικίνδυνο περιστατικό καθώς και τη λειτουργία των συγκοινωνιών με κριτήριο το χαμηλό κόστος. Λόγω αυτής της στρατηγικής πολιτικής επιλογής με την οποία συμπλέουν και τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, υπάρχουν χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση και κόπωση, άθλιες συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Συνάδελφοι παλεύουμε ενάντια στη βάρβαρη αυτή πολιτική, απαιτώντας αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να μη δουλεύουν οι συνάδελφοι ρεπό και δύο δουλειές, για 7ωρο -5ημερο – 35ωρο, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με 13ο – 14ο μισθό, με αναγνώριση την προϋπηρεσίας των νεοπροσληφθέντων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση στις συγκοινωνίες.

Δυναμώνουμε όλοι μαζί τον αγώνα για Σύγχρονες, Ασφαλείς, Τακτικές, Φθηνές και Αποκλειστικά Δημοσιές Συγκοινωνίες ώστε να μπορούμε να γυρίσουμε σώοι κι αβλαβείς στις οικογένειές μας μετά τη βάρδια και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και των επιβατών.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός