Εκλογές Εκπροσώπου Εργαζομένων.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ιούνης 2026

Συνάδελφοι-σσες, οι εκλογές του Εκπροσώπου των Εργαζομένων που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 25.6.2026 έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το διάστημα. Η λήξη της μετενέργειας και η αφαίρεση μέρος του μισθού (ειδικά για τους χαμηλόμισθους συμβασιούχους συναδέλφους), η νομοθετική ρύθμιση για την «εξυγίανση» του ΟΑΣΘ, η ΣΣΕ που θα σέρνεται για άγνωστο ακόμα διάστημα, η πρόσληψη ακόμα 171 συμβασιούχων συναδέλφων είναι μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που θα καθορίσουν την εργασιακή πορεία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον. Το προηγούμενο διάστημα από τις εκλογές του Εκπρόσωπου το Μάϊο του 2023 αναπτύξαμε πλούσια δράση επικεντρωμένη στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά :

– Εναντιωθήκαμε στην απόφαση των παρατάξεων ΕΝΟΤΗΤΑ -ΔΡΟΜΕΑΣ – ΔΑΚΕ για να δουλεύουν οι οδηγοί τα ρεπό τους και τις κανονικές τους άδειες τον Οκτώβρη του 2023.
– Με Δελτία Τύπου ζητήσαμε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» συναδέλφων κατά τη διαδικασία πλήρωσης υγρού ψύξης στα λεωφορεία, τη σύγκρουση λεωφορείου της γραμμής 2Κ με λεωφορείο του ΚΤΕΛ λόγω κακής κατάστασης στα φρένα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 5 επιβατών, τα δυστυχήματα με δυο νεκρές γυναίκες στο τέρμα της γραμμής 35 Μετέωρα και στη γραμμή 23 Ν.Σ.Σ-Συκιές έξω από το σταθμό το Νοέμβρη του 2023 κ.α.
– Καταγγείλαμε τους ξυλοδαρμούς συναδέλφων οδηγών εν ώρα εργασίας και απαιτήσαμε τη σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων. Επιπλέον θέσαμε το αίτημα να μπει παράγραφος σε άρθρο νόμου του Υπ. Μεταφορών ώστε να έχουν αυξημένη νομική προστασία οι εργαζόμενοι στην κίνηση και όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με κόσμο (οδηγοί, σταθμάρχες, επόπτες, πωλητές καρτών κλπ.)
-Καλωσορίσαμε τους συμβασιούχους συναδέλφους με αίτημα : «Όχι σε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων», άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από τον ιδιωτικό τομέα.
– Απαιτήσαμε να γυρίσουν πίσω στον ΟΑΣΘ οι 26 συνάδελφοι που είχαν αποσπαστεί στα εκδοτήρια του ΜΕΤΡΟ με τη σύμφωνη γνώμη και του Εκπροσώπου των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ !
– Συμπαρασταθήκαμε με καθημερινές ανακοινώσεις ενάντια στο Bullying της διοίκησης του ΟΑΣΘ σε βάρος των οδηγών της γραμμής 32 το καλοκαίρι του 2025 όταν επι μια εβδομάδα τους «έκοβε» κάθε μέρα από τη γραμμή τους.
– Στηρίξαμε (με παρέμβαση και ανακοίνωση) τους συμβασιούχους συναδέλφους μας για το δικαίωμα των επιπλέον ημερών κανονικής άδειας οι οποίοι προσπαθούσαν μόνοι τους να βγάλουν άκρη !
– Με παρέμβαση μας προς το προεδρείο ζητήσαμε (και έγινε) να έχουν δικαίωμα οι συμβασιούχοι οδηγοί να κάνουν αιτήσεις στα κενά λεωφορεία γραμμών οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τον ΟΑΣΘ.
– Μπήκε φρένο σε αναφορά συναδέλφου τεχνίτη που δεν δέχτηκε να παρατυπήσει επισκευάζοντας βλάβη σε λεωφορείο της εταιρίας leasing που δεν προβλέπονταν από τη σχετική σύμβαση με τον ΟΑΣΘ.
– Η ΔΑΣ πρωταγωνίστησε στα δυο μεγάλα θέματα που ταλάνισαν τους εργαζόμενους τα τελευταία δυο χρόνια.
Το πρώτο ήταν τα αναδρομικά των προσωπικών διαφορών που ήδη πιστώθηκαν τα πρώτα 4,6 εκ. ευρώ από τα συνολικά 11,5 εκ. Δηλώνουμε δικαιούμενοι και υπερήφανοι που από κοινού με άλλους συναδέλφους δώσαμε μια πετυχημένη μάχη απέναντι στις υπόλοιπες παρατάξεις που προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους για να μην διεκδικήσουν την πληρωμή των αναδρομικών τους ! Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση ο αγώνας είχε αποτέλεσμα και η ΔΑΣ συνέβαλε σε αυτό και με οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ στις 4.9.2025.
Συνάδελφοι, αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκε και επίσημα η «ενοποίηση» των παρατάξεων του προεδρείου Ενότητα και Δρομέας που είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές του Συνδικάτου το Γενάρη του 2022. Αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία και θα συνεχιστεί με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές του Συνδικάτου μετά από 1 ½ χρόνο και με άλλες προσχωρήσεις. Πρόκειται για ανάλογα φαινόμενα που παρακολουθούμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή με ίδρυση «νέων» κομμάτων με «άφθαρτους» αρχηγούς αλλά με παλιά υλικά και ιδέες, με rebranding γνωστών πολίτικων προσώπων κάτω από νέα ταμπέλα κλπ. Σκεφτείτε λίγο καλύτερα, τι θα σας πρόσφερε μια «νέα» μεγάλη παράταξη, που θα αποτελείται από το άθροισμα των παρατάξεων που υπήρχαν, και θα στελεχώνεται από τα ίδια πρόσωπα ;;
Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα σας συνάδελφοι όταν η «νέα» παράταξη θα λέει και θα κάνει ακριβώς τα ίδια με τις παλιές που θα συγχωνευτούν ; Θα σταματήσουν τα ρουσφέτια και τα βολέματα ; Όχι.
Θα σταματήσουν οι τακτοποιήσεις στελεχών και ημετέρων ; Όχι. Θα υπάρξει αξιοκρατία και ισοτιμία ; Όχι.
Η ΔΑΣ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη τέτοιον συνδιαλλαγών του τύπου «Όλοι μαζί για την καρέκλα».
Καλούμε όσους συναδέλφους συναισθάνονται ότι αυτή η σαπίλα πρέπει να αλλάξει να στηρίξουν στις εκλογές του Εκπροσώπου τους υποψήφιους της ΔΑΣ Τσαρίδη Νικήτα για Εκπρόσωπο και Τριανταφυλλίδη Κριστιάν για Αναπληρωτή Εκπρόσωπο. Στηρίξτε όσους οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας, στα αμαξοστάσια και στα τέρματα κι όχι αυτούς που σας κοιτάν αφ΄ υψηλού από τα γραφεία τους !

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός