Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη!



 
Σαν σημερα1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1879 Στη Σύρο κατεβαίνουν σε απεργία αρτοποιοί, οινοπώλες, εργάτες ναυπηγείων με συμβολή και των σοσιαλιστών. Στις 19/2 ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων. Τα αιτήματα ήταν: 27% αύξηση στα μεροκάματα, πληρωμή σε νόμισμα, με βάση τη βασιλική διατίμηση, κατάργηση της κουτουράδας (κατ’ αποκοπή εργασία), εξασφάλιση εργασίας για όλους τους εργάτες, ελάττωση των ωρών εργασίας και κατάργηση της δίωρης απασχόλησης της Κυριακής, που ήταν αγγαρεία, δεν πληρωνόταν.

1922 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ), στην οποία επικρατούν οπορτουνιστικές – σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Η Συνδιάσκεψη υιοθετεί τη θέση περί «ανάγκης μακράς και νομίμου υπάρξεως» του Κόμματος, που σήμαινε παραίτηση από την επαναστατική πάλη και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μελών του.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα).

1956 Στις βουλευτικές εκλογές επί συνόλου 3.366.152 έγκυρων ψηφοδελτίων, η Δημοκρατική Ενωση έλαβε 1.620.007 ψήφους (48,15%), ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά κυβέρνηση σχημάτισε η ΕΡΕ, το δεύτερο κόμμα (47,38%), λόγω του εκλογικού συστήματος (του λεγόμενου «τριφασικού συστήματος»). Η ΕΔΑ, συμμετέχοντας στον εκλογικό συνασπισμό Δημοκρατική Ενωση, κατέλαβε 18 έδρες.

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή – Μεντερές στη Ζυρίχη.

1962 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Η Μέθοδος Παπανικολάου (το γνωστό «τεστ-Παπ») χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

1974 Η χούντα πιάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους οι Ν. Καλούδης, Α. Αμπατιέλος, Μ. Γιάννου, Ν. Κουτρούμπας, Κ. Κουκουβίτης, Δ. Γόντικας, Κ. Κάππος.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός