ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Τα κέρδη παρά την ύφεση…



Οταν το 2007 η ΔΟΕ αποφάσιζε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία και ειδικότερα στο Ρίο οι στατιστικές μελέτες της εποχής και οι αντίστοιχες προβλέψεις ήθελαν τη βραζιλιάνικη οικονομία να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πλέον αναπτυσσόμενες. Μάλιστα, αυτό το γεγονός έδωσε ένα λόγο παραπάνω στις πολυεθνικές είτε του αθλητισμού είτε άλλων τομέων (π.χ. κατασκευές, υπηρεσίες φύλαξης) να… γιορτάσουν για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Δύο μόλις 24ωρα πλέον πριν από την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης του Ρίο και τα πράγματα σήμερα φαντάζουν αρκετά διαφορετικά για την ίδια τη Βραζιλία. Μετά από πολλά χρόνια ορμητικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φυσικά ωφέλησε μόνο τα βραζιλιάνικα μονοπώλια, τα πάντα κινούνται σε διαφορετικό τέμπο. Η επιβράδυνση της βραζιλιάνικης οικονομίας μετατράπηκε σε στασιμότητα το 2014, για να βυθιστεί το 2015 με 3,8% ύφεση, διόγκωση του χρέους, εκτίναξη του πληθωρισμού και απώλεια άνω των 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και έτσι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιες πολυεθνικές ήδη μετράνε τα κέρδη τους, ενώ κάποιες άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν τις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός