Ταξικά Συνδικάτα ενάντια στην Ανεργία, πλαίσιο πάλης που διεκδικεί μεταξύ άλλων και προσλήψεις στις Αστικές Συγκοινωνίες



ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΕΡΓΙΑΤα Συνδικάτα που κάλεσαν σε σύσκεψη χθές 29 Σεπτέμβρη στον κινηματογράφο »Αλκυονις» είναι: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουρισμό – Ξενοδοχεία – Επισιτισμό Αττικής, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό – Δέρμα Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας, στο κάλεσμά τους, τα σωματεία αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δε σκύβουμε το κεφάλι. Δε μας ταιριάζει η μοιρολατρία. Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους δεν είναι όμηροι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πόσο μάλλον δεν ζητούν χάρη από κανέναν. Διεκδικούν ό,τι τους ανήκει, ό,τι έχουν πραγματικά ανάγκη. Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας που μεγαλώνουν την ανεργία, αλλά και την εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς. Την πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και επιδοτεί μέσα από τεράστια κονδύλια την ένταση της εκμετάλλευσης και την κακοπληρωμένη εργασία.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προβάλλουμε και διεκδικούμε αιτήματα τόσο για τον περιορισμό της ανεργίας όσο και την προστασία των ανέργων. Ξέρουμε πόσο μεγάλο και σύνθετο ζήτημα είναι η ανεργία και ότι δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ριζική οικονομική, πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Ομως, μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα, τώρα και τα διεκδικούμε.

Σε αυτήν τη δύσκολη πάλη πρέπει να ενταχθούν όλες οι δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, με συνδυασμένα αιτήματα προς το κράτος (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) και την εργοδοσία. Δεν περισσεύει κανείς. Μέσα σε αυτή την πάλη, καθήκον μας είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η στήριξη όσων υποφέρουν από την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Δίνουμε το χέρι για να σταθούμε όρθιοι, να οργανώσουμε την πάλη, να αγωνιστούμε για το μέλλον μας».

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν είναι το εξής:

Αμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους

  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
  • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  • Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών των δανείων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για τα καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικά δάνεια.
  • Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.
  • Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.
  • Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του από το κράτος για τους ανέργους.
  • Αιτήματα προς τους δήμους για: Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Κανένας περιορισμός στην ένταξη των παιδιών των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν συμμετοχή των ανέργων και των παιδιών τους σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας

  • Σχεδιασμός και υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Εργα κατασκευής και συντήρησης σχολείων και παιδικών σταθμών, σύγχρονων νοσοκομείων κ.ά.
  • Εκτέλεση έργων αναγκαίων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων (αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας). Η εκτέλεση και η συντήρησή τους θα συμβάλλει και στη μείωση της ανεργίας, αφού θα προσληφθούν εργάτες, μηχανικοί, πυροσβέστες, δασοφύλακες.
  • Προστασία των ελεύθερων χώρων που χρυσοπληρώθηκαν από τα λαϊκά στρώματα και καταστρέφονται χωρίς προσωπικό και συντήρηση (π.χ. Πάρκο Τρίτση, Πεδίο του Αρεως κ.ά.), με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
  • Εργα αποχετεύσεων, βιολογικών καθαρισμών, διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων λαϊκών περιοχών, καρκινοβατούν χρόνια σε βάρος της υγείας τους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των χιλιάδων οργανικών θέσεων στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στους δήμους.
  • Προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες, όπου σε συνδυασμό με τη βελτίωση και τη συντήρηση του στόλου, θα συμβάλλουν στην επέκταση και στην κάλυψη των αναγκών σε συγκοινωνίες στην Αττική.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός