Στήνει πιο «αποτελεσματικό κράτος» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου



Γενικευμένη «μεταρρύθμιση» στους μηχανισμούς και τη λειτουργία του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου το αστικό κράτος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπηρετώντας άλλη μια από τις βασικές απαιτήσεις του.

Σε σχετική φιέστα που έγινε χτες το απόγευμα, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, παρουσιάστηκαν οι βασικές γραμμές της περιλάλητης «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019».

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτή η «στρατηγική», που εκπονήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποβλέπει αφενός στην «ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» και αφετέρου στην «απλούστευση των διαδικασιών» και τη «μείωση της γραφειοκρατίας» για την «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Επιβεβαιώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση» αποβλέπει στην προσαρμογή στις απαιτήσεις για καλύτερη και πιο αποτελεσματική στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας, κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση», που αποτελεί «βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακής της προοπτικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε χτες στην ομιλία του ότι η «Διοικητική Μεταρρύθμιση» είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για μια «μεταμνημονιακή Ελλάδα» που θα βγει από την «επιτροπεία», «από τα μέσα του 2018». Για άλλη μια φορά, βέβαια, προσπάθησε να συνδέσει αυτό το «όραμα» με την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων, υποσχόμενος στον πολίτη «ένα πιο φιλικό κράτος», ένα Δημόσιο «στην υπηρεσία των πολιτών του».

Στο ίδιο πνεύμα, και για να καλλιεργήσει προσδοκίες, υποσχέθηκε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τον «επαναπατρισμό» πτυχιούχων που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η πρεμούρα τους όλη φάνηκε από το σημείο της ομιλίας του για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» μέσα και από την τέτοια Μεταρρύθμιση, συνδέοντάς την με ένα ευρύτερο πλέγμα αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης, όπως το νόμο 4442/2016 που ο ίδιος κατονόμασε, για την «απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων». Επιπλέον, πρόβαλε ως στόχους της κυβέρνησής του την «καθολική και αειφόρα ανάπτυξη», με «καθαρούς όρους ανταγωνισμού στην αγορά» και «ίσες ευκαιρίες για όλους».

Σε έναν τέτοιο καμβά, επιτέθηκε στη ΝΔ για τα πεπραγμένα της ως κυβέρνηση στη διαχείριση του Δημοσίου, συντηρώντας έτσι τη δικομματική κοκορομαχία για το ποιος διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, και στο φόντο ευρύτερων διεργασιών αναδιάταξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζοντας δομές που θεσμοθετήθηκαν επί ημερών του (π.χ. ΑΣΕΠ, ΚΕΠ), ασκώντας βέβαια μια κριτική ότι οι τέτοιες προσπάθειες χαρακτηρίζονταν από «αποσπασματικότητα» και ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για λίγο έργο.

Στο ίδιο μοτίβο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, πάντα με έγνοια για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσθεσε ότι η τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης συμβάλλει «στη διαμόρφωση κι εμπέδωση ενός σταθερού, φιλικού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Η «Εθνική Στρατηγική» έχει κεντρική επιδίωξη τη σύσταση έως το 2019 μητρώου διαδικασιών σε κάθε φορέα της κεντρικής διοίκησης, ενώ έως το τέλος του χρόνου φέρνει απλούστευση επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών που εμπίπτουν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ («υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά») και αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην «άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». Σημαντικό κομμάτι στην «Εθνική Στρατηγική» καταλαμβάνει και η περιστολή της λεγόμενης γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που επιφέρει παράλληλη εξοικονόμηση στις δημόσιες δαπάνες, ώστε να απελευθερωθούν πρόσθετα κονδύλια για το κεφάλαιο.

Χαιρετισμό στη χτεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, στο πλαίσιο παροχής στην ελληνική κυβέρνηση «τεχνικής βοήθειας» από το γαλλικό οργανισμό «Expertise France», στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός