Η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα



Τα πρόσφατα γεγονότα σε αρχαιρεσίες Σωματείων και στα Εργατικά Κέντρα της Κατερίνης και πρωτύτερα της Καβάλας και της Πάτρας απέδειξαν ότι η αστυνομία προστρέχει ως αρωγός των μετέωρων διοικήσεων, ως μηχανισμός παρεμπόδισης και καταστολής των συνδικαλιστών που αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τις νοθείες σε όλα τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Σε αυτά οι φιλεργοδοτικές διοικήσεις στήνουν νόθα «συνέδρια», αποκλείοντας συνέδρους και σωματεία. Εμφανίζουν δήθεν ψηφοφορίες όπου συνεχίζουν να ψηφίζουν …ακόμη και τα δέντρα. Εμφανίζουν σωματεία – φαντάσματα, που τα γνωρίζουν μόνο οι εργοδότες. Εμείς οι συνταξιούχοι αστυνομικοί τα έχουμε βιώσει, στις δύσκολες στιγμές καθιέρωσης των Ενώσεων Αστυνομικών, από την πρώτη στιγμή. Τα ίδια συμβαίνουν και σε Ενώσεις Απόστρατων Αστυνομικών, από τους παραγοντίσκους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπου μας καλούσαν σε Γενική Συνέλευση, με δοτή εφορευτική επιτροπή, χωρίς να κάνουν καν Γενική Συνέλευση, παρουσία και της δικαστικής αντιπροσώπου, που ήταν εκεί μόνο για να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες.

Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική βία, τις απειλές για απόλυση, την απληρωσιά. Εμείς οι αστυνομικοί που δεχόμαστε τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική δεν έχουμε καμία δουλειά στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση, κάθε φορά που υπάρχει εργατική κινητοποίηση, μας φέρνει έξω από τα εργοστάσια, αντιμέτωπους με τους εργαζόμενους. Η θέση μας πρέπει να είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, στη μάχη που δίνουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκδικώντας το δίκιο τους.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών επισκέφτηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και διαμαρτυρήθηκε για το ρόλο της αστυνομίας.

Κατήγγειλε αυτά που διαβάσαμε ή είδαμε και ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Δηλαδή ότι η αστυνομία έπαιξε ρόλο στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες. Ελεγχε ονομαστικά τους εισερχόμενους συνέδρους, κάτι που είναι αρμόδια να κάνουν μόνο τα εξουσιοδοτημένα όργανα των συνδικαλιστών, βάσει του καταστατικού του συνδικαλιστικού κινήματος. Είχε ρόλο στον αποκλεισμό συνέδρων, παρεμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο χώρο και να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, και αρκετές φορές άσκησε βία κατά συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την επίθεση με νέα αντεργατικά μισθολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα συνεχίζει το δόγμα «νόμος και τάξη», σέρνοντας στα δικαστήρια συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, φοιτητές, φτωχά λαϊκά στρώματα που παλεύουν να υπερασπίσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς.

Η καταστολή εντείνεται όταν Εργατικά Κέντρα προσλαμβάνουν μπράβους, με τη μορφή σεκιούριτι, όπως συνέβη στην Καβάλα, συνεχίζοντας την εργοδοτική βία και στους χώρους των αρχαιρεσιών.

Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να απαγορεύσει την εμπλοκή της αστυνομίας, των σεκιούριτι, ως μπράβων των αφεντικών στις αρχαιρεσίες.

Τα προβλήματα προκύπτουν από τις αυθαιρεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τα αντεργατικά του τσαλίμια στην εργοδοσία, αλλά και από την πολιτική εξουσία – πέμπτη φάλαγγα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Ολα αυτά τα ενισχύουν οι θεσμοί επιβολής των ταξικών συμφερόντων των κυρίαρχων, όπως ο σκληρός πυρήνας του αστικού κράτους, η αστυνομία, με την οποιαδήποτε υπηρεσία της, την Ασφάλεια, μέχρι τα Σώματα των υπηρεσιών – μηχανισμών καταστολής του εργατικού κινήματος, των ΜΑΤ. Ακόμη και η αρμόδια Δικαιοσύνη δεν αρκείται στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο έχουν εξοπλίσει το πολιτικό – οικονομικό σύστημα των εργοδοτών, καίτοι – δήθεν – τυφλή, βλέπει ως δίκαιο μόνο το συμφέρον των εργοδοτών και βγάζει αποφάσεις με τις οποίες κρίνεται «παράνομη» σχεδόν κάθε διεκδίκηση των εργατών.

Τα όποια προβλήματα προκύπτουν στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες θα αναζητούν τη λύση τους στη μαζική συμμετοχή και στην όξυνση της συνείδησης και της πάλης των εργαζομένων, που θα παραμερίσουν τις ορντινάντσες των αφεντικών.

Οι νεότεροι αστυνομικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα να έχουν Ενώσεις, να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν, δεν χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση. Προκειμένου να κατακτηθεί, πριν από δεκαετίες, αγωνιστές αστυνομικοί δέχτηκαν την καταστολή του κράτους και των κυβερνήσεων. Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά έξω από τις πύλες των εργοστασίων, ούτε στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ιδιαίτερα όσοι αστυνομικοί είναι γονείς, παιδιά, αδέλφια εργατών, δεν πρέπει να παίζουν τον βρώμικο ρόλο των εργοδοτών.

Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, συνταξιούχος αστυνομικός

Αναδημοσιεύεται από το δεκαπενθήμερο δισέλιδο «Για τους ένστολους», από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 13-14 Οκτώβρη 2018.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός