ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ



ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!          ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    31-12-2018

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

 

  Συνάδελφοι-σσες, είναι γνωστό ότι γενικότερα στις εργολαβίες επικρατεί ο εργασιακός μεσαίωνας με την καταστρατήγηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως είναι τα ρεπό, οι άδειες, τα δώρα κλπ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ειδικότερα στον ΟΑΣΘ τα προηγούμενα χρόνια –ανάλογα με τον εργολάβο- οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε φύλαξη και καθαριότητα δεν πληρώνονταν τα δώρα τους καθώς και άλλες απολαβές και δικαιώματα όπως νυχτερινά, αργίες-εξαιρέσιμες κλπ.

Ως ΔΑΣ ΟΑΣΘ όλα αυτά τα έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη σε Διοικητικά Συμβούλια του Συνδικάτου γιατί πιστεύουμε στην αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων η οποία είναι βασικό στοιχείο της ύπαρξης και λειτουργίας των εργατικών ενώσεων δηλ. των συνδικάτων. Βέβαια στην περίπτωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ ισχύει το ρητό «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»

‘Έτσι πριν λίγες μέρες εργολαβικός εργαζόμενος εξέφρασε στη ΔΑΣ την αιτιολογημένη του ανησυχία σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Σε παρέμβαση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προς τον ΟΑΣΘ για το συγκεκριμένο θέμα η διοίκηση του ανέφερε πως διαφωνεί με πρακτικές μη καταβολής των δώρων και ζήτησε επιπλέον στοιχεία από το ΠΑΜΕ για να παρέμβει.

Κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε να γίνει καθώς την επομένη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε καθαριότητα και φύλαξη πληρώθηκαν τα δώρα τους!!

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνίζονται –ακόμα και για τα αυτονόητα- ενωμένοι ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδότες συσπειρωμένοι μαζί με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ!

Πολύς λόγος γίνετε αυτή την περίοδο και για την απώλεια των δώρων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ από το Φεβρουάριο του 2017 προειδοποιούσε με ανακοίνωση της (4-2-2017)

ότι «Έρχεται θύελλα»!!  Τότε κανείς από αυτούς που διαρρηγνύουν τώρα –κατόπιν εορτής- τα ιμάτια τους δεν άκουγε και δεν συμμετείχε σε καμία δράση ΠΟΥΘΕΝΑ!!

Τώρα όλοι αυτοί που όταν οι εργαζόμενοι έχαναν το -25% των αποδοχών τους μέσα στη Γ. Συνέλευση ήταν ΑΦΑΝΤΟΙ έγιναν αίφνης  «ειδικοί» στο θέμα ανάκτησης -μέσω δικαστηρίων- του 13ου και 14ου μισθού δημοσιεύοντας στο facebook σχετικές δικαστικές αποφάσεις και ανοίγοντας σχετικές «συζητήσεις».

Συνάδελφοι, τα δικαιώματα τους οι εργαζόμενοι –διαχρονικά- τα κέρδισαν στο πεζοδρόμιο και όχι στις δικαστικές αίθουσες!!

Όλοι αυτοί που βαυκαλίζουν τους εργαζομένους για τα δώρα δεν έχουν να πουν ΤΙΠΟΤΑ για την απώλεια και την ανάκτηση ΟΛΩΝ των απωλειών και όχι ΜΟΝΟ των δώρων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δώρα αποτελούσαν το 14,5% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ το υπόλοιπο περίπου 11% ήταν από την περικοπή των μηνιαίων μισθών.

ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ -11% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ; ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ -11% ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ;

Να μην «τσιμπήσουν» οι συνάδελφοι σε φωνές εφησυχασμού ότι με δικηγόρους και δικαστήρια είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις απώλειες τους.

Να μην γίνουμε «πελάτες» δικηγορικών γραφείων όπου κάποιοι αετονύχηδες θα κονομήσουν εις βάρος μας.

Πόσοι από τους χιλιάδες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη έχουν τελικά δικαιωθεί και έχουν ανακτήσει τα δώρα και τις μισθολογικές απώλειες τους;; Ελάχιστοι και αναλόγως των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων όπως π.χ. οι ένστολοι.  Οι υπόλοιποι -που είναι και η πλειοψηφία- «αναμένουν στο ακουστικό τους».    

   Συνάδελφοι, η εμπειρία μας διδάσκει ότι διαχρονικά ΜΟΝΟ ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων φέρνει αποτέλεσμα.

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ που να εκφραστούν στους χώρους εργασίας του Οργανισμού αλλά και γενικότερα!!

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός