Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Θάνατος εργαζόμενου που είχε «ειδοποιηθεί» για «εθελούσια» απόλυσηΤη βαθιά θλίψη της για το θάνατο εργαζόμενου στον όμιλο εκφράζει η ΕΣΚ ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος του εργαζόμενου, που αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, «ήρθε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η διορία που του είχε δώσει η εργοδοσία για να αποφασίσει αν θα απολυθεί μέσω του προγράμματος Β», το οποίο είναι πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης».

Η ΕΣΚ καταγγέλλει τις μεθόδους «που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΟΤΕ για να «πείσουν» τους συναδέλφους να υπογράψουν την απόλυσή τους». Φράσεις όπως «»δεν κάνεις για τη δουλειά», «δεν μπορείς να ανταποκριθείς», «έρχονται αλλαγές στις οποίες δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις», «πάρε τα λεφτά και φύγε τώρα γιατί η επόμενη συνάντησή μας θα είναι δυσάρεστη», «στις θυγατρικές δεν έχει θέση», «δεν ενδιαφέρουν την εταιρεία τα προσωπικά σου προβλήματα» είναι μερικά από αυτά που ακούγονται στις «ενημερώσεις» των εργαζομένων τους οποίους η εργοδοσία θέλει να απολύσει. Αρκετοί συνάδελφοι μέχρι σήμερα, μετά από τέτοιου είδους «ενημερώσεις» όπως και μετά από «αξιολογήσεις», έχουν ανεβάσει πίεση ή ζάχαρο, έχουν πάθει κρίσεις πανικού, ακόμα και εμφράγματα ή εγκεφαλικά.

Ο συνάδελφος Ζαρκινός, υπό το άγχος της λήξης της διορίας, δεν άντεξε και πέθανε. Δεν άντεξε την προοπτική της ανεργίας, αλλά και την απαξίωση από πλευράς εργοδοσίας. Θα πουν κάποιοι, είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Το γνώριζαν αυτό τα στελέχη που τον «ενημέρωσαν», άλλωστε εν μέσω πανδημίας δεν δούλευε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Άρα, η ευθύνη του μηχανισμού της διοίκησης είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και από άλλες καταγγελίες, η εργοδοσία προσπάθησε να απολύσει -και σε ένα βαθμό το πέτυχε- μέσω του προγράμματος Β πολλούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τι είναι όμως η ζωή ενός εργαζόμενου μπροστά στη στοχοθεσία και στα κέρδη της εταιρείας;».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους, «μέσα από τις επιτροπές που έφτιαξαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και μέσω των ΤΔΕ των σωματείων να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας», απέναντι και στις «πλειοψηφίες των σωματείων και της Ομοσπονδίας, που έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», ώστε οι εκβιασμοί της εργοδοσίας να μη βρίσκουν κανένα εμπόδιο».

«Η πρόταση που είχαμε καταθέσει από πέρυσι, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να πηγαίνει μόνος του σε συζητήσεις με τα στελέχη της εργοδοσίας, είτε για προγράμματα «εθελούσιας» είτε για «αξιολόγηση», πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις πρέπει να υπάρχει παρουσία συνδικαλιστών», καταλήγει η ΕΣΚ.

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 653757Συνολικές αναγνώσεις:
  • 27Αναγνώσεις σήμερα:
  • 303874Συνολικοί επισκέπτες:
  • 26Επισκέπτες σήμερα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ