Για το αποτέλεσμα της Γ. Συνέλευσης στις 14-12-2023



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-12-2023

Για το αποτέλεσμα της Γ. Συνέλευσης στις 14-12-2023

Συνάδελφοι-σσες ! Το αποτέλεσμα στις Γ. Συνέλευσης της 14-12-2023 ήταν σοκαριστικό τόσο για την εργοδοσία και την κυβέρνηση, όσο και για τις παρατάξεις του Δ.Σ. που ψήφισαν για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τα ρεπό και τις κανονικές τους άδειες.

Τα 260 «ΟΧΙ» στο εξαήμερο σε σχέση με τα 19 «ΝΑΙ» αντανακλούν ποια είναι η πραγματικότητα όταν η ψηφοφορία είναι πραγματικά μυστική, με φάκελο και χωρίς «καλποφύλακες» πάνω από το κεφάλι των συναδέλφων.

Αυτή την καθαρή διαδικασία θέλουν τώρα να προσβάλουν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις που βούτηξαν τα χέρια τους στον εργοδοτικό απόπατο και πήραν αυτή την άθλια απόφαση.

Αναπαράγουν όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας παριστάνοντας τους «προστάτες» των κεκτημένων των εργαζομένων ενώ οι ίδιοι τα ξεπούλησαν.

1. Λένε ότι ο ΟΑΣΘ είναι σε δυσχερή θέση λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι φταίνε για αυτό ; Όταν οι διοικήσεις του ΟΑΣΘ άνοιγαν την πόρτα των μετατάξεων για να φύγουν 300 συνάδελφοι αυτοί που δούλευαν ;

2. Αναπαράγουν την αντιδραστική νομοθεσία και τα άρθρα του Κανονισμού Εργασίας του ΟΑΣΘ για να δικαιολογήσουν το «δικαίωμα» της εργοδοσίας να κόβει τις άδειες του προσωπικού !

Και το Συνδικάτο τι το έχουμε αγαπητοί συνάδελφοι των παρατάξεων της πλειοψηφίας ;

Για να δίνει αέρα στα πανιά της διοίκησης του ΟΑΣΘ ή για να μπαίνει μπροστά και να κόβει το βήχα σε όποιον τολμά να αμφισβητεί κεκτημένα δικαιώματα όπως είναι η κανονική άδεια ;;

3. Επικαλούνται τη «δυνατότητα» συμφωνίας (προσέξτε) εργοδότη-εργαζόμενου για εργασία σε Ρεπό !! Δηλ. κατά ΑΤΟΜΟ ! Πάει περίπατο δηλ. η συλλογική οργάνωση που για αυτό υπάρχει το συνδικαλιστικό όργανο και ο κάθε ένας μόνος του θα κάνει ξεχωριστές συμφωνίες με τον εργοδότη.

Αντί το Συνδικάτο να παλεύει για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αυτό «σπρώχνει» τα μέλη του να κλείνουν συμφωνίες –επαναλαμβάνουμε- μόνα τους με τον εργοδότη για να δουλέψουν τα Ρεπό τους !! Αυτό έχει και μια άλλη προέκταση που μέχρι τώρα δεν της έχουμε δώσει τόση σημασία και αυτή είναι ότι δημιουργούνται στο μόνιμο πλέον προσωπικό εργαζόμενοι ΔΥΟ ταχυτήτων δηλ. αυτοί που θα δουλεύουν 5ημερο χωρίς να δουλεύουν τα ρεπό και τις άδειες τους και αυτοί που θα τα δουλεύουν ενώ και οι μεν και οι δε θα έχουν κοινή ΣΣΕ !

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει εις βάρος αυτών που θα εργάζονται 5ημερο.

4. Μας διαφημίζουν την «τεράστια» επιτυχία τους με την αύξηση του 40% αν δεχθούν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν τα Ρεπό και τις άδειες τους.

Μα αυτή την αύξηση την προβλέπει ήδη ο νόμος-έκτρωμα του Α. Γεωργιάδη 5053/2023 στο άρθρο 25. Τόσο τεράστια είναι η επιτυχία της αντιγραφής ενός αντιδραστικού νόμου ;;

Αυτοί που πήραν την απόφαση στο Δ.Σ. για εξαήμερη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ εργασία έχουν κάνει την πολιτική της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, δική τους πολιτική.

Ψελλίζουν κάτι στο τέλος της ανακοίνωσης τους ότι θα καλέσουν Γ. Συνέλευση με καταστατικές διαφανείς –λένε-διαδικασίες. Είδατε συνάδελφοι ποτέ σε ψηφοφορία Γ. Συνέλευσης φάκελο;

Είχαν την ευκαιρία τόσο πριν, όσο και μετά την κατάθεση των 300 και πλέον υπογραφών να το κάνουν αλλά επέλεξαν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους συναδέλφους και πίσω από κλειστές πόρτες αποφάσισαν ΜΟΝΟΙ τους μακριά από τους συναδέλφους.

Συνάδελφοι-σσες, με την Γ.Σ. της Πέμπτης 14-12-2023 έγινε ένα σημαντικό συλλογικό βήμα για την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι οι συνδικαλιστές τους έχουν πέσει στην ανυποληψία.

Αυτό μας φέρνει μπροστά να διεκδικήσουμε 7ωρο-5ημερο-35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις και ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας και όχι εξαήμερα και δουλειά στις άδειες μας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός