ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά 2018



«Η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα παραμείνει, παρά τις προσπάθειες των εχθρών μας, φωτεινός φάρος για τους αγώνες του χθες και του αύριο, ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της μπουρζουαζίας, των ιμπεριαλιστών και των διεθνών συμμαχιών τους», τονίζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά 2018.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως το αίμα των εργατών που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 υπενθυμίζει πως τίποτε δεν χαρίζεται και πως «όποιο δικαίωμα και ελευθερία έχει κερδίσει η τάξη μας έχει κερδηθεί με θυσίες και συγκρούσεις, με οργανωμένους αγώνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«1η Μάη 2018. Με διεθνισμό και αλληλεγγύη!

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στο όνομα των περισσότερων από 92 εκατομμύρια μελών της σε όλο τον κόσμο χαιρετίζει και σε αυτή τη μεγάλη επέτειο της τάξης μας τους εργάτες και τις εργάτριες που ζουν, εργάζονται και αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα παραμείνει, παρά τις προσπάθειες των εχθρών μας, φωτεινός φάρος για τους αγώνες του χθες και του αύριο, ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της μπουρζουαζίας, των ιμπεριαλιστών και των διεθνών συμμαχιών τους.

Ταυτόχρονα, το αίμα των εργατών που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 υπενθυμίζει το καθήκον μας σήμερα, πως τίποτε δεν χαρίζεται: όποιο δικαίωμα και ελευθερία έχει κερδίσει η τάξη μας έχει κερδηθεί με θυσίες και συγκρούσεις, με οργανωμένους αγώνες.

Σήμερα, την ίδια στιγμή που η τεχνολογία και η επιστημονική πρόοδος έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, οι όροι ζωής της τάξης μας επιδεινώνονται. Σε κάθε καπιταλιστική χώρα τα αφεντικά επιτίθενται στα κεκτημένα της τάξης μας: σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, Κοινωνική Ασφάλιση, ιδιωτικοποιούν τα πάντα, δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και στο ίδιο το ιερό δικαίωμα της απεργίας! Η απεργία είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την περιορίσει, να την αποδυναμώσει ή να την κάνει κενό γράμμα!

Παράλληλα, προετοιμάζονται εντατικά και διεξάγουν περιφερειακούς πολέμους: στρώνουν το έδαφος για νέες σφαγές που θα οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση των κερδών τους, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που θα ματώσουν τους λαούς και θα τους στερήσουν από τους φυσικούς πόρους τους. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Λιβύη και Συρία, η αυξανόμενη επιθετικότητα ενάντια στη Βενεζουέλα, η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, η σφαγή που κάνει η Σαουδική Αραβία σε βάρος της Υεμένης, η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι όλα ενδείξεις πως οι πολυεθνικές έχουν μυριστεί νέα πεδία κερδοφορίας: και αυτό κάθε φορά περνάει μέσα από τα πτώματα των εργαζομένων.

Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και των έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο νέων αγορών, το πιο ισχυρό μας όπλο είναι ο Διεθνισμός και η Αλληλεγγύη. Κανένας εργαζόμενος να μην αισθάνεται μόνος του. Όλοι μαζί με Αλληλεγγύη και Διεθνισμό. Χτίζοντας την ενότητα της εργατικής τάξης να κάνουμε πράξη το σύνθημα του Καρλ Μαρξ “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε αυτήν την επέτειο η ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τα κυνηγημένα αδέρφια μας, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είτε από τις ιμπεριαλιστικές σφαίρες είτε από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που γεννά αυτό το σύστημα αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρίδες τους. Η ΠΣΟ θα συνεχίσει στο πλευρό τους, παλεύοντας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και προσφυγιά. Οι μετανάστες πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι των συνδικάτων τους, να ενωθούν με τους ντόπιους εργάτες και να παλέψουν από κοινού για μισθούς, δικαιώματα, ενάντια σε πολέμους και παρεμβάσεις.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό για να αποχτήσει τη δική του ανεξάρτητη και δημοκρατική πατρίδα.

Την ίδια στιγμή, στεκόμαστε δίπλα στην αγωνιζόμενη γυναίκα εργάτρια, αυτή που υποφέρει από τη διπλή εκμετάλλευση. Οι γυναίκες μέλη της ΠΣΟ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών στον Παναμά φώναξαν προς όλες τις κατευθύνσεις πως θέλουν ίσα δικαιώματα σε δουλειά, κοινωνία και ζωή. Και γι’ αυτήν την ισότητα παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει η ΠΣΟ. Την ίδια γραμμή χαράζει και στη νεολαία, με τη νέα γενιά εργαζομένων να σηκώνει το βάρος στους ώμους της να τιμήσει τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις της Πρωτομαγιάς.

Αυτόν το χρόνο η ΠΣΟ, δίνοντας το χέρι της σε όποιον σηκώνεται, έχει προκηρύξει το έτος συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σκοπός της οι νέες βάρδιες εργαζομένων να είναι ανυπότακτες, μαχητικές, εχθροί του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας. Τιμούμε το έτος συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και καλούμε κάθε συνδικάτο μας να συνεισφέρει στην αγωνιστική αλήθεια, παρουσιάζοντας το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς και των θυσιών που έκανε για αυτήν η εργατική τάξη. Διασώζοντας το παρελθόν, τη μνήμη του κινήματός μας αφήνουμε παρακαταθήκη για τους αγώνες του αύριο και έχουμε ένα εργαλείο για το μέλλον. Είναι καθήκον να γνωρίζουμε την Ιστορία του κινήματός μας.

Η ΠΣΟ κάνει βήματα μπροστά, ισχυροποιείται και μεγαλώνει: και αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει τους αντιπάλους μας. Είναι μονόδρομος να την κάνουμε παρούσα παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου για να μην υπάρξει πια πεινασμένος, απολυμένος, κυνηγημένος ή καταδιωκόμενος εργάτης. Να γίνει η ΠΣΟ χαράκωμα αγώνων για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να γίνει αλήθεια αυτό που οραματίστηκε ο πρώτος Γραμματέας της ΠΣΟ, Λουίς Σεγιάν το 1945: “Η ΠΣΟ για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου!”

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!»

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός