Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!



 

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε βάση «διεκπεραίωσης» πολεμικού υλικού για ΗΠΑ – ΝΑΤΟΣυνθήματα στο αμερικάνικο προξενείο

Ενάντια στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων και σε πύλη εισόδου και μεταφοράς στρατιωτικού οπλισμού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, πραγματοποιήθηκε χτες η διαδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ. Η μαχητική πορεία και η είσοδος στο λιμάνι, παρά τον αστυνομικό φραγμό, θύμισαν τον ξεσηκωμό του λαού το 1999, ενάντια στην μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων που μακέλεψαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας.Σε όλη τη διαδρομή από το χώρο της συγκέντρωσης, το Αγαλμα Βενιζέλου, μέχρι το λιμάνι, το σύνθημα που μεταδόθηκε ήταν πεντακάθαρο: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Κλείστε τις βάσεις, φέρτε και τα πλοία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Περνώντας δε έξω από το αμερικάνικο προξενείο, ακούστηκε το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», με τους διαδηλωτές να γράφουν συνθήματα στην είσοδο.

Η πορεία έφτασε μπροστά στη σιδερόφραχτη κεντρική πύλη του λιμανιού. Οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο χώρο. Εφτασαν μέχρι το ύψος του εμπορικού τμήματος του Λιμανιού, όπου είχε στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ, με τις δυνάμεις πάνοπλες, σε ρόλο προστάτη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων.
class=»image»>

MotionTeam

Εκεί μπροστά, ακόμα πιο δυνατά διαδήλωσαν «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και απαίτησαν «ΝΑΤΟ go home», στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μακελάρηδες είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα μας.Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Αναφέρθηκε στη συμπλήρωση το Μάρτη 20 χρόνων από τον βρώμικο πόλεμο και την επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την απόλυτη συγκατάθεση της ΝΔ στήριξε την επέμβαση και τον πόλεμο, έδωσε βάσεις, γη και αέρα στους επιδρομείς, έδωσε τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια και τους δρόμους της χώρας για να περάσουν οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι.

Κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο βολής του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, καθιστώντας την μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση πολέμου.

Κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί, να δυναμώσει το ρεύμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της πατρίδας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ικανή να βάλει εμπόδια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους γειτονικούς μας λαούς, με το λαό της ΠΓΔΜ, με τον τουρκικό λαό. Αντιθέτως, μας ενώνει όλους η εκμετάλλευση των αφεντικών μας, σήμερα στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», ενώ αύριο θα κληθούμε να πολλαπλασιάσουμε τα κέρδη τους με το αίμα μας, με το αίμα των παιδιών μας».

MotionTeam

Στις επικείμενες πολλαπλές εκλογικές μάχες – συνέχισε – ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κριτήριο επιλογής και στάσης αυτές τις εξελίξεις. Να καταδικάσουν τις δυνάμεις που συμπορεύονται με τις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας τάξης της χώρας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.Να δυναμώσουν την πάλη, απαιτώντας: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Να κλείσει η βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Να σταματήσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών ελικοπτέρων και ως πύλη εισόδου και μεταφοράς στρατιωτικού οπλισμού.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός