Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι συνεννοήσεις κυβέρνησης, ευρωπαϊκών «θεσμών» και εγχώριων τραπεζικών ομίλων αναφορικά με τη διάλυση της όποιας παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια της λαϊκής οικογένειας. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκ νέου χτες σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.
Την ίδια ώρα, πλάι στην κλιμάκωση των πλειστηριασμών, τα νεότερα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» αποκαλύπτουν το μπαράζ των κατασχέσεων σε βάρος οικονομικά αδύναμων λαϊκών νοικοκυριών για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» από φόρους και χαράτσια προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με γνώμονα βέβαια την επίτευξη των στόχων τους για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Θηλιές πλειστηριασμών και εκβιασμών στην πρώτη κατοικία
Τις επόμενες μέρες, κατατίθεται στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» η νέα «πρόταση» της κυβέρνησης αναφορικά με τη διάλυση της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, προκειμένου στη συνέχεια η αντιλαϊκή διάταξη να κατατεθεί στη Βουλή.
Σε αυτό το φόντο, η κυβερνητική σύσκεψη με τους τραπεζίτες, που ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ, μεταξύ άλλων, εστίασε στους παρακάτω άξονες:
— Αξία πρώτης κατοικίας – δανείου. Η «πρόταση» που έπεσε στο τραπέζι αφορά την εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας».
Πρόκειται για το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 130.000 ευρώ. Σε όρους εμπορικής αξίας η ανώτερη «κάλυψη» δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών είναι καλυμμένα με την εγγραφή υποθήκης αντίστοιχου ύψους. Το γεγονός αυτό δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμπορικής αξίας που ξεκινά από το ίδιο ύψος. Σε αυτό το πλαίσιο, η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 130.000 ευρώ.
Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
— Η κατακρεούργηση στα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «επίπεδο προστασίας» σε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πέφτει στην τάξη των 25.000 – 30.000 ευρώ. Σήμερα τα ποσά αυτά, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, διαμορφώνονται μέχρι 40.000 ευρώ.
Η «περίμετρος» και το εύρος της αντιλαϊκής παρέμβασης ουσιαστικά έχουν ήδη κλειδώσει από τη στοχοθεσία που έχουν βάλει οι τράπεζες για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων κατά το τμήμα τους που αναλογεί στην πρώτη κατοικία. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν «διευκολύνσεις» στα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια συνεπάγονται την προσθήκη ισοδύναμων μέτρων. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε μέχρι και «πρόταση» για «αναδρομική εφαρμογή» του νέου αντιδραστικότερου πλαισίου. Συγκεκριμένα (σύμφωνα με την πρόταση) εξεταζόταν η αποβολή από την υπάρχουσα ρύθμιση (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια και υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες.
Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβρη του 2018 περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι – κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά – βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Την ίδια ώρα, πάνω από 1,1 εκατ. βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή σε καθεστώς κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων μέτρων. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2018 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 5,55 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων «αυγαταίνει» η μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2018:
- Η μάζα των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων χρεών εκτοξεύτηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 996 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 10μηνο σε 8,8 δισ. ευρώ. Η απογείωση για το μήνα Οκτώβρη συνδέεται με τις δόσεις για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για το φόρο εισοδήματος.
- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.168.438 από 1.050.077 τον Δεκέμβρη του 2017. Δηλαδή, οι λίστες στη διάρκεια του 2018 «αυγάτισαν» κατά 118.361 κατασχέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια της περιόδου Δεκέμβρης 2015 – Οκτώβρης 2018 η λίστα με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διογκώθηκε κατά 473.364 φορολογούμενους, με αύξηση περίπου 157,778 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.
- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1,82 εκατομμύριο!
Την ίδια ώρα, παρά το όργιο των κατασχέσεων, απειλών και εκβιασμών, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που βεβαιώθηκαν στο 12μηνο του 2018, έφτασαν σε 9,14 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό εμφανίζεται στα 104,36 δισ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται «κανόνια» και «φέσια» επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ακόμη και πριν από δεκαετίες και που βέβαια θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.
Ο ΣΕΒ για τους «επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς»
«Oι πρόσφατες πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι στη σωστή κατεύθυνση», διαπιστώνει η πλευρά του ΣΕΒ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς αλλά και για τις άλλες παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ΣΕΒ, «ένα ευέλικτο πλαίσιο εταιρικών μετασχηματισμών παρέχει τη δυνατότητα σε υγιείς επιχειρηματικές μονάδες να εξαγοράσουν/απορροφήσουν εκείνες που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον αν και παραμένουν αδρανείς ή μη ενεργές».
Ουσιαστικά, ο ΣΕΒ έρχεται να επιβραβεύσει την κυβέρνηση για νομοθετικές παρεμβάσεις που έρχονται να διευκολύνουν το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου με την οριστική αποβολή από αυτό των αδύναμων κρίκων, σε όφελος βέβαια των ισχυρών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, ο ΣΕΒ τονίζει ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή «αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα», αξιώνοντας «να ακολουθήσει άμεσα και η απαραίτητη προσαρμογή του φορολογικού πλαισίου, καθώς παρά τις ευελιξίες που παρέχει, αγνοεί τα αναγκαία φορολογικά κίνητρα».
«Τρέχουν» τις ιδιωτικοποιήσεις<
Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ, «τρέχοντας» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ανακοίνωσε χτες την παραλαβή των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια. Η διαδικασία «αξιολόγησης» των «επενδυτών» θα ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση. Οπως έγινε γνωστό, «προσφορές» υποβλήθηκαν από 3 επιχειρηματικά σχήματα («Αβιαρέπς Ελλάς», «Ακτωρ Παραχωρήσεις» και «Lamda Dogus»).
Σε ρυθμούς επιβράδυνσης η Ευρωζώνη<>
Τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την ΕΕ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ, σε συνέχεια αυτών για την πτώση του όγκου της βιομηχανικής παραγωγής.
Ειδικότερα, στο δ’ τρίμηνο του 2018 (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017) το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εμφάνισε ρυθμό ενίσχυσης 1,2% από 1,6%, 2,2% και 2,4% αντίστοιχα στα προηγούμενα τρίμηνα του 2018. Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία (δ’ τρίμηνο) καταγράφηκε ρυθμός μόλις στο 0,6%, στη Γαλλία 0,9%, στην Ιταλία 0,1% (στα όρια της στασιμότητας).
Συνολικά στην ΕΕ εμφανίζεται ενίσχυση 1,4%.