Με μαζική κινητοποίηση προς την αμερικάνικη πρεσβεία διατρανώθηκε η λαϊκή απαίτηση για απόσυρση της κατάπτυστης συμφωνίας (ΦΩΤΟ)



Την ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, σε βάση εφόρμησης για τις επεμβάσεις τους ενάντια στους λαούς, καταδίκασαν χιλιάδες λαού στη συγκέντρωση στην Αθήνα που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την εξέδρα που στήθηκε απέναντι από τη Βουλή, την ώρα που η συζήτηση συνεχιζόταν, μέχρι την πορεία που έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία τα συνθήματα εργαζομένων, συνταξιούχων και νεολαίας «καταψήφισαν» τη συμφωνία, απαίτησαν αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία» φώναξαν ξανά και ξανά, ενώ όταν η πορεία πλησίασε στην πρεσβεία παρέδωσαν στην πυρά την αμερικανική σημαία.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ την ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε, βγαίνοντας από το κτίριο της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι το μήνυμα των φαντάρων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, το οποίο διαβάστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. «Οι φαντάροι που υπηρετούμε σήμερα τη θητεία μας βιώνουμε από πρώτο χέρι την αύξηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις καθημερινές συζητήσεις μας εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για το «τι θα γίνει», αν θα έχουμε θερμό επεισόδιο, το τι δουλειά έχουμε στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη» τονίζει το μήνυμα μεταξύ άλλων. «Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους φαντάρους και τη νεολαία ότι «χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είμαστε χαμένοι, ότι τάχα το ΝΑΤΟ είναι ο προστάτης μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα», οι περισσότεροι φαντάροι γυρίζουν την πλάτη στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο εμάς και τον λαό. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται είναι ψεύτικος. Ότι όσο η χώρα μας μεγαλώνει το «αμερικανικό αποτύπωμα» τόσο αυξάνουν τα σύννεφα του πολέμου», υπογραμμίζουν.

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ξεκαθάρισαν οι διαδηλωτές ενώ η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα προέταξε στο πανό της το αίτημα κανένας Έλληνας στρατιωτικός να μη βρεθεί σε Λιβύη – Σαουδική Αραβία, κανένα πλοίο να μη βρεθεί στον Περσικό Κόλπο.

Tη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν και Παλαιστίνιοι με τις σημαίες της πατρίδας τους να ανεμίζουν, εκφράζοντας την οργή τους στο σχέδιο HΠA – Iσραήλ που νομιμοποιεί την παράνομη κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Iσραήλ.

Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας. «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή». Με το σύνθημα αυτό να δίνει το έναυσμα τα μπλοκ των διαδηλωτών ξεκίνησαν από την προσυγκέντρωση στην Παλιά Βουλή πίσω από τα πανό κλαδικών σωματείων και ομοσπονδιών, της ΟΒΣΑ και μαζικών φορέων. «Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» αναγραφόταν στο πανό των Φοιτητικών Συλλογών που έδωσαν ξεχωριστό και δυναμικό «παρών» από την προσυγκέντρωση που είχαν ορίσει στο Μοναστηράκι. Πορευόμενοι συγκροτημένα και δυναμικά έστειλαν το μήνυμα της νέας γενιάς: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός