ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ: Συγκέντρωση και συναυλία την Παρασκευή 5 Ιούνη



Με σύνθημα «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους» και αίτημα «Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής, όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 7 μ.μ. στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με τη Θηβών.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου.

Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα Παραρτήματα Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου – Φυλής, Αγίων Αναργύρων- Καματερού- Ιλίου- Πετρούπολης, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Πετρούπολης και Φυλής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Παράρτημα Δυτικών Προαστίων), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, η Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων – Φυλής, οι Σύλλογοι Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου και 4ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Λυκείου, 1ου Λυκείου, 2ου ΓΕΛ, 3ου ΓΕΛ των Ανω Λιοσίων, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Φυλής, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ο Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων – Καματερού – Ιλίου – Πετρούπολης, Φυλής, Αχαρνών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παράρτημα Αγίων Αναργύρων – Καματερού – Ιλίου – Πετρούπολης, οι Σύλλογοι Γυναικών Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων- Καματερού, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Μενιδίου, οι Αθλητικοί Σύλλογοι κολύμβησης «Τρίτωνας», πάλης «ΑΡΚΩΝ» και πολεμικών τεχνών «BG Boxing Academy», ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Λαθέας και οι Πολιτιστικοί – Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Γεννηματά 2, Αγίου Νικολάου και Δροσούπολης Ανω Λιοσίων.

Την κινητοποίηση στηρίζει το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου ενώ συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Αναλυτικά το κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, υψώνουμε τη φωνή μας απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα, στο αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου “Φυλής” που δρομολογείται στην περιοχή τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε «καζάνια του θανάτου», όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού!

Τα «πράσινα» κέρδη μάς μαυρίζουν τη ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα περισσέψουν από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την ανακύκλωση και άλλα. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν το περιβάλλον σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και υπονομεύοντας την υγεία μας.

Δεν ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε και ψήφισε στη Βουλή το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο. Με το νέο νόμο, μεταξύ άλλων ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει και να διαμορφώνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, νομιμοποιούνται 23 αυθαίρετοι ΣΜΑ στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, προωθούνται μπίζνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

Δεν ξεχνάμε ότι από κοινού Πατούλης – Δούρου μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Δεν ξεχνάμε ότι με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.

Για αυτούς τους λόγους οι υπουργοί και οι βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης, που πριν λίγους μήνες έδιναν τις άδειες και υπέγραφαν τα εγκλήματα για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αποφάσισαν να μην καταψηφίσουν το «περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» και να «στρίψουν διά της αποχής».

«2020: Έτος Ανακύκλωσης» – Το πιο σύντομο ανέκδοτο της διοίκησης Πατούλη.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι το 2020 έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ως έτος «ανακύκλωσης», την ίδια στιγμή που με το «μαχαίρι στο λαιμό» του λαού δημιουργούν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και προωθούν τους απαράδεκτους σχεδιασμούς για καύση των απορριμμάτων. Καλούν τον λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία του θέτοντας το ψεύτικο δίλημμα: Χωματερές ή καύση. Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί εύλογα το γεγονός ότι επιχειρείται να μετατραπούν σε ΣΜΑ χώροι που βρίσκονται σε δήμους που είναι όμοροι της χωματερής όπως στους Αγίους Αναργύρους και την Πετρούπολη.

Απέναντι στα παραμύθια που ακούμε διαχρονικά από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές υπάρχει η πραγματικότητα. Σήμερα, ανακυκλώνεται κάτω από το 15% του συνόλου των απορριμμάτων και το υπόλοιπο θάβεται. Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται στην καλύτερη περίπτωση το 50%.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το υπόλοιπο 50% θα συνεχίσει να θάβεται και να καίγεται, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία της υγείας του λαού της Αττικής. Αλήθεια, γιατί το 2020, να μην υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων που θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα θέσει σε προτεραιότητα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή;

Ποιο είναι το εμπόδιο; Μήπως ότι κάποιοι θέλουν να κερδίζουν ακόμα και από τα σκουπίδια και εμείς να χάνουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, την υγεία και τη ζωή μας;

Τώρα είναι ώρα για αγώνα, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Όπως με τον αγώνα μας ακυρώσαμε τα σχέδιά τους να μετατρέψουν σε χωματερές ανενεργά λατομεία, έτσι θα ακυρώσουμε και τα υπόλοιπα.

Διεκδικούμε:

Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός