ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κινητοποιήσεις σε πόλεις της χώρας (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Τα Σωματεία λένε «ναι» στο μαζικό – καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τάσσονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και ακολούθησε πορεία. Στη Θεσσαλονίκη με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, οι υγειονομικοί είπαν ναι στον εμβολιασμό, όχι όμως στην υποχρεωτικότητά του και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και μεταφορών, μέτρα για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στον πληθυσμό. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τα εργασιακά σωματεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Κιλκίς, της Γουμένισσας, της Κατερίνης, του Πολυγύρου κ.α., αλλά και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

«Είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας», ανέφερε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι πέτα το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη χωρίς ταυτόχρονα να κάνει τίποτα για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα υγείας. Και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν να μπεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, να χάσει τη δουλειά του. Θα κλιμακώσουν τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Ο Χρήστος Καραχρήστος, ΓΓ της ΕΝΙΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, αποτελεί ένα δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο (..) και η κυβέρνηση το μετατρέπει σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και απώλειας της εργασίας».

Στη Λάρισα

Με δύο μαζικές συγκεντρώσεις, στα προαύλια του Γενικού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι υγειονομικοί της πόλης, ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ταυτόχρονα εκδήλωσαν την αντίθεση τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις. Στο Γενικό Νοσοκομείο, στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και συνταξιουχικών σωματείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, Νίκος Νταφούλης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ένωση και η ΟΕΝΓΕ έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πειθώ». Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταση των διεκδικήσεων που προβάλλουν τα εργατικά συνδικάτα, που μπορούν μαζί με τους αναγκαίους εμβολιασμούς να εξασφαλίσουν την ουσιαστική προστασία του λαού και των παιδιών του». Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, Θανάσης Κουμαντζέλης, επισήμανε την ανάγκη για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αντίστοιχο των δυνατοτήτων και των αναγκών που υπάρχουν.

 

Στα Τρίκαλα

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στο μαζικό – καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τάσσονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις Λένε όχι στο κλίμα εκφοβισμού και απειλών της κυβέρνησης και απαιτούν να μην τεθεί κανένας συνάδελφός τους σε αναστολή.

Στην Ικαρία

Δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση έγινε και στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας, ενώ θα δοθεί και συνέχεια με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου που καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η Μίνα Ζαχαροπούλου εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Ικαρίας – Φούρνων, η οποία κατήγγειλε το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών ως Δούρειο Ίππο για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στη λειτουργία των δομών Υγείας του νησιού. Από την πλευρά του ΕΚ Σάμου οΦανούρης Καρούτσος απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό της Ικαρίας να διεκδικήσουν οργανωμένη ενημέρωση, ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού και του δημόσιου συστήματος Υγείας. Από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο πρόεδρος Σωτήρης Δρούλιας τόνισε ότι αντί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διώχνει 27 εργαζόμενους. Ακόμα μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Αθηνά Γλαρού, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Δάμαλος, κ.α.

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου από το Σωματείο Εργαζομένων. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα νοσοκομεία της Κρήτης. 

Στη Λήμνο, αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και εξέφρασε την αντίθεσή της στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις και εργαλείο για να μεταφέρει για ακόμα φορά τις δικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημοσίου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός