Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ: Τα έξοδα των υποχρεωτικών τεστ να τα αναλάβει ο ΟΑΣΘ



ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Συνάδελφοι-σσες, σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ (ΦΕΚ 4206/12-9-2021) η κυβέρνηση υποχρεώνει όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί σε εβδομαδιαία τεστ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στο λαό.
Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας αυτό έκανε προωθώντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» αφήνοντας παράλληλα την συγκοινωνία με ελάχιστα μέσα και μετατρέποντας τα λεωφορεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Και τώρα όμως αυτό κάνει φορτώνοντας επιπλέον και το κόστος των τεστ στους εργαζόμενους.
Από κοντά βέβαια και η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου που σε άλλες περιπτώσεις -όπως οι θάνατοι από covid των συναδέλφων δεν έβγαζε ούτε ανακοίνωση- τώρα σε χρόνο ρεκόρ βρήκε «προσφορά» από διαγνωστικό κέντρο υπηρετώντας στο μέγιστο την απόφαση της κυβέρνησης και την κερδοφορία των ιδιωτών.

Ειδικά με τα όσα τραγικά συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στη χώρα μας με τους 14.500 νεκρούς θα έπρεπε να υπάρξει θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας και όχι ξηλώματος για να ανοίγουν δρόμοι κερδοφορίας στους ιδιώτες
Δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού, ούτε κατά του ελέγχου της διασποράς (με τεστ) του ιού που με τις νέες μεταλλάξεις είναι άγνωστο ακόμα τι έκταση θα πάρει η πανδημία ειδικά εν όψη του χειμώνα.
Θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός ως κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης μπορεί και -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- έχει προσφέρει στη μείωση των θανάτων.
Ό εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής ενημέρωσης, εξατομικευμένου προληπτικού ελέγχου,
σταθερής επιστημονικής παρακολούθησης για τυχόν παρενέργειες, προεμβολιαστικής και μετεμβολιαστικής περιόδου.
Είμαστε όμως κατά του διαχωρισμού εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων και είμαστε κατά της χρησιμοποίησης από τη κυβέρνηση -με πρόφαση τον εμβολιασμό- του εκβιασμού για την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων, διαθεσιμοτήτων ή και απολύσεων.
Δεν αρκεί όμως μόνο ο εμβολιασμός γιατί η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται και έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό πράγμα που σημαίνει ότι τα τεστ πρέπει να αφορούν όλους και όχι μόνο τους ανεμβολίαστους.

Συνάδελφοι-σσες, ο εργοδότης σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένος να τηρεί και να εφαρμόζει στο χώρο εργασίας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Όπως τους προηγούμενους μήνες ένα από τα ελάχιστα μέτρα που είχε πάρει ο ΟΑΣΘ ήταν να πληρώνει τη διενέργεια των τεστ που γίνονταν στους χώρους εργασίας έτσι και τώρα ο ΟΑΣΘ να αναλάβει τη διαδικασία και το κόστος των τεστ και να υποχρεούνται να διενεργούν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι.
Καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχει που θα αποτελέσει μια ακόμη έμμεση μείωση μισθού !
Με αυτή μας την πρωτοβουλία καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν το κείμενο υπογραφών που θα κατατεθεί προς τον ΟΑΣΘ για να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Α.Μ.                       ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ                                      ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός